POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Kraj nedelje: DOW u najboljem mesecu od 2020. kao i velike tehnološke kompanije

Dow je porastao u petak pošto su akcije objavile svoj najbolji mesec u više od godinu dana, uz pomoć oporavka velikih tehnologija nakon profita koji je bolji od očekivanog i izgleda za manje jastrebove Federalne rezerve.

Dow Jones Industrial Average je ojačao za 0,97% ili 315 poena, Nasdaq je porastao za 1,81%, a S&P 500 za 1,42%.
Sva tri glavna indeksa objavila su najbolji mesec od novembra 2020.

Cene energije porasle su za više od 4% pošto su naftne kompanije Chevron i Exxon Mobil porasle nakon što su objavile finansijske rezultate bolje od očekivanih.
Rastuće cene nafte takođe su pomogle raspoloženju energetskog tržišta jer su se investitori kladili da veliki proizvođači nafte neće povećati proizvodnju kada se sastanu sledeće nedelje.

U međuvremenu, Apple i Amazon spustili su zavesu na značajnu tehnološku zaradu sa rezultatima koji su premašili očekivanja.

Amazon je ojačao 10% nakon što je objavio kvartalne rezultate koji su nadmašili vrh, ali je promašio donju liniju nakon što je pretrpeo gubitak od 3,9 milijardi dolara zbog gubitka u ulaganju u udeo u proizvođaču električnih vozila Rivian Automotive.

Apple je u međuvremenu porastao za više od 3% nakon što su kvartalni rezultati nadmašili procene, podržan snagom potražnje za iPhone-om, iako su problemi lanca snabdevanja i zatvaranja u Kini opterećivali rast.

Roku je sa druge strane imaopad od 23% nakon što je proizvođač gadžeta za striming naslikao sumornu budućnost nakon upozorenja na usporavanje potrošnje na oglašavanje i pogoršanje ekonomskog okruženja koje će vjerovatno naštetiti potražnji.

Na širu industriju, međutim, negativno su uticale deonice poluprovodnika, koje su pale za više od 8% nakon što je Intel snizio svoje prognoze nakon što je objavio najgori kvartalni pad prihoda u više od jedne decenije.

Sve veća pretpostavka da će Federalne rezerve biti u obavezi da ograniče povećanje kamatnih stopa kako privreda i dalje pati od inflacije poklopila se sa oživljavanjem tehnološkog sektora.

To povećava mogućnost veće inflacije u dužem vremenskom periodu i moglo bi da “potkopa” Fed-ov golublji ton, prema statistikama koje pokazuju da je indeks cena rashoda za ličnu potrošnju porastao za veći procenat nego što se očekivalo na novi 40-godišnji maksimum.

Ranije ove sedmice, Fed je predložio da će odložiti pooštravanje nakon septembra kako bi ispitao efekte povećanja stopa na ekonomiju i inflaciju.

U drugim slučajevima, potražnja za solarnim zalihama je porasla nakon kvartalnih rezultata First Solar Inc. koji su bili bolji od očekivanih.

Sporazum o klimatskoj potrošnji koji su postigli američki senatori Džo Mančin i Čak Šumer, za koji se očekuje da će ubrzati razvoj i rast obnovljive energije, takođe je povećao optimizam u pogledu cena akcija obnovljivih izvora.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter