POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Kripto investitori žrtve novih hakerskih napada

Od decembra 2022, dve zlonamerne datoteke — MortalKombat ransomware i Laplas Clipper malver — aktivno istražuju internet i kradu kriptovalute od neopreznih investitora, otkrio je istraživački tim za obaveštavanje pretnji, Cisco Talos.

Softver protiv malvera Malwarebytes je pronašao dva nova zlonamerna računarska programa koja propagiraju nepoznati izvori koji aktivno ciljaju kripto investitore u desktop okruženju.

ed380fc6 407f 424e a87a 2deca1623ba5
Beleške o otkupnini koje deli MortalKombat ransomware. Izvor: Cisco Talos

Žrtve kampanje su pretežno locirane u Sjedinjenim Državama, sa manjim procentom žrtava u Ujedinjenom Kraljevstvu, Turskoj i na Filipinima.

Zlonamerni softver nastoji da preuzme informacije uskladištene u clipboardu korisnika, što je obično niz slova i brojeva koje je kopirao korisnik. Infekcija zatim otkriva adrese novčanika kopirane u clipboard i zamenjuje ih drugom adresom.

Napad se oslanja na nepažnju korisnika na adresu novčanika pošiljaoca, što bi poslalo kriptovalute neidentifikovanom napadaču. Bez očiglednog cilja, napad obuhvata pojedince kao i male i velike organizacije.

Kao što je Malwarebytes objasnio, „kampanja tima sa oznakama“ počinje e-poštom sa temom kriptovaluta koja sadrži zlonamerni prilog. Prilog pokreće BAT datoteku koja pomaže u preuzimanju i izvršavanju ransomware-a kada se otvori.

Zahvaljujući ranom otkrivanju zlonamernog softvera sa velikim potencijalom, investitori mogu proaktivno sprečiti da ovaj napad utiče na njihovo finansijsko blagostanje. Kao i uvek, Cointelegraph savetuje investitore da obave detaljnu proveru pre ulaganja, istovremeno obezbeđujući zvanični izvor komunikacije.

Pošto žrtve napada  i dalje odbijaju zahteve za iznuđivanje, prihodi od ransomware-a za napadače su pali za 40% na 456,8 miliona dolara u 2022.

291e3a57 30aa 4e75 9d4a 22421815a304
Ukupna vrednost koju su napadači ransomwera iznudili između 2017. i 2022. Izvor: Chainalysis

Izvor: Cointelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter