POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Kripto zajmodavac BlockFi podnosi zahtev za bankrot

Zajmodavac kriptovaluta BlockFi podneo je zahtev za zaštitu od bankrota iz poglavlja 11, saopštio je u ponedeljak, najnoviju žrtvu u industriji nakon što je firma povređena izloženošću spektakularnom kolapsu FTX menjačnice ranije ovog meseca.

Podnošenje zahteva sudu u Nju Džersiju dolazi pošto su cene kriptovaluta naglo pale.
Cena Bitcoin-a, daleko najpopularnije digitalne valute, pala je za više od 70% u odnosu na vrhunac iz 2021.

„Restrukturiranje BlockFi-ja u poglavlju 11 naglašava značajne rizike zaraze imovine povezane sa kripto ekosistemom“, rekao je Monsur Husein, viši direktor Fitch Ratings-a.

BlockFi sa sedištem u Nju Džersiju, koji je osnovao fintech izvršni direktor koji je postao kripto preduzetnik Zac Prince, rekao je u podnesku o stečaju da je njegova značajna izloženost FTX-u stvorila krizu likvidnosti.
FTX, koji je osnovao Sem Bankman-Fried, podneo je zahtev za zaštitu u Sjedinjenim Državama ovog meseca nakon što su trgovci povukli 6 milijardi dolara sa platforme za tri dana, a rivalska berza Binance je odustala od sporazuma o spasavanju.

„Iako je izloženost dužnika FTX-u glavni uzrok ove prijave za stečaj, dužnici se ne suočavaju sa bezbroj problema sa kojima se očigledno suočava FTX“, navodi se u podnesku za stečaj Marka Renzija, generalnog direktora Berkeley Research Group-a, predloženog finansijskog savetnika za BlockFi. “Sasvim suprotno.”

BlockFi je rekao da je kriza likvidnosti nastala zbog izloženosti FTX-u preko zajmova Alamedi, firmi za trgovinu kriptovalutama koja je povezana sa FTX-om, kao i kriptovalutama koje se drže na FTX-ovoj platformi koje su tamo zarobljene. BlockFi je naveo svoju imovinu i obaveze između 1 milijarde i 10 milijardi dolara.

BlockFi je u ponedeljak takođe tužio holding kompaniju za Bankman-Fried, tražeći da povrati deonice u Robinhood Markets Inc založene kao kolateral pre tri nedelje, pre nego što su BlockFi i FTX podneli zahtev za zaštitu od bankrota.

Renzi je rekao da je BlockFi prodao deo svoje kripto imovine ranije u novembru da bi finansirao svoj bankrot.
Ova prodaja je prikupila 238,6 miliona dolara u gotovini, a BlockFi sada ima 256,5 miliona dolara u gotovini.

U podnesku na sudu u ponedeljak, BlockFi je naveo FTX kao svog drugog najvećeg poverioca, sa 275 miliona dolara duga po kreditu produženom ranije ove godine. Rečeno je da duguje novac više od 100.000 kreditora. Kompanija je takođe u posebnom podnesku navela da planira da otpusti dve trećine svojih 292 zaposlena.

Prema ugovoru potpisanom sa FTX u julu, BlockFi je trebalo da dobije revolving kredit od 400 miliona dolara, dok je FTX dobio opciju da ga kupi za do 240 miliona dolara.

Podnošenje zahteva za bankrot BlockFi-ja takođe dolazi nakon što su dva najveća konkurenta BlockFi-ja, Celsius Network i Voyager Digital, podneli zahtev za bankrot u julu, navodeći ekstremne tržišne uslove koji su doveli do gubitaka u obe kompanije.

Kripto zajmodavci, de fakto banke kripto sveta, doživele su procvat tokom pandemije, privlačeći maloprodajne klijente sa dvocifrenim stopama u zamenu za njihove depozite u kriptovalutama.

Kripto zajmodavci nisu obavezni da drže kapital ili rezerve likvidnosti kao tradicionalni zajmodavci, a neki su se našli izloženi kada je nedostatak kolaterala primorao njih – i njihove klijente – da podnesu velike gubitke.

Prvo stečajno ročište BlockFi-ja zakazano je za utorak. FTX nije odgovorio na zahtev za komentar.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter