POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Kupovinom Yamane, južnoafrička polja zlata postaće četvrti najveći rudarnici zlata na svetu.

Južnoafrička kompanija Gold Fields, postaće jedan od četiri najveća rudarnika zlata na svetu nakon što je pristala da kupi kanadsku Yamana Gold u okviru ugovora o svim udelima vrednim 6,7 milijardi dolara, najvećeg u regionu godinama unazad.

U konferencijskom razgovoru sa izvršnim direktorom Gold Fields Chrisom Griffithom i izvršnim direktorom Yamana Peterom Marroneom, investitori su izrazili zabrinutost zbog “razvodnjavanja”, međutim, deonice u južnoafričkoj rudarskoj kompaniji pale su za 20%, a akcije kompanije Yamana su skočile za čak 8,6% kao odgovor na ovaj dogovor.

Gold Fields je pristao da plati premiju od 31% iznad poslednjeg zatvaranja Yamane, prema analitičarima Credit Suisse, što je “znatno veće” nego u drugim nedavnim poslovima sa zlatom.

Ovo spajanje je najveći rudarski dogovor u Evropi, na Bliskom istoku i Africi (EMEA) u poslednjoj deceniji i treći po veličini u Južnoj Africi od 2014. godine, sve u sektoru za koji analitičari veruju da je potrebna konsolidacija da bi se smanjili troškovi.
Grifit je rekao Rojtersu u intervjuu da transakcija daje Gold Fields traženo uporište u Americi.
Iza Newmonta, Barricka i Agnico Eagle u smislu proizvodnje zlata, Gold Fields će biti pomeren na četvrto mesto.

Transakcija će omogućiti da akcionari Gold Fields poseduju oko 61% kombinovane grupe, dok će akcionari Yamana imati oko 39% nakon završetka dogovora.

Marrone je rekao da je Gold Fields najbolji čuvar Yamanine imovine.

Yamana drži 50% najvećeg rudnika zlata u Kanadi, Canadian Malartic, i ima interese u Čileu, Brazilu i Argentini, proizvodeći 884.793 unce zlata i 9,2 miliona unci srebra u 2021.

Gold Fields je dugo tražio proširenje koje bi odgovaralo njegovoj strategiji rasta i stvaralo sinergiju, kaže Griffith.

Osim rudnika u Južnoj Africi, Australiji i Gani, Gold Fields upravlja rudnikom Cerro Corona u Peruu i razvija projekat Salares Norte u Čileu, za koji očekuje da će početi proizvodnju u prvom kvartalu 2023. godine.

Nakon pauze izazvane pandemijom, aktivnost spajanja u poslovanju sa zlatom se nastavlja, podstaknuta željom da se prošire i podrže cene akcija koje su pale kao rezultat loših performansi. Agnico Eagle Mines Ltd iz Kanade platio je više od 10 milijardi dolara za rivala Kirkland Lake Gold Ltd ranije ove godine.

Gold Fields je rekao da su kupovinu jednoglasno odobrili odbori obe kompanije i da bi akcionari trebalo da glasaju za do kraja septembra.

Akcije Yamana će biti skinute sa listinga, ali će akcije Gold Fieldsa nastaviti da se trguju u Johanesburgu, gde će se nalaziti sedište spojene grupe.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter