POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Lamborghini bi mogao prodati 10.000 automobila ove godine!

Lamborghini bi ove godine prvi put mogao prodati 10.000 automobila, izjavio je izvršni direktor, nakon što je proizvođač luksuznih sportskih automobila prijavio porast profita i prihoda u prvom polugodištu.

Italijanski brend, koji je podružnica nemačkog Volkswagena, prodao je 5.341 automobil između januara i juna, što je povećanje od 4,9% u odnosu na isti period prošle godine. Sjedinjene Američke Države bile su njihovo najveće pojedinačno tržište, sa 1.625 isporuka.

Predsednik i izvršni direktor Stephan Winkelmann je rekao da nije lako davati prognoze zbog nesigurnosti na tržištu, uključujući i sirovine, ali je dodao da je prodaja 10.000 automobila ove godine “ostvariv cilj”.

“To nije nešto što smo obavezni postići, ali je važno pokazati kakvo je stanje kompanije i kolika je volja (kupaca) da kupe naše automobile,” rekao je Winkelmann.

Zahvaljujući uspehu svog SUV modela Urus, čija cena iznosi oko 200.000 evra ($219.900) pre poreza, Lamborghini je u poslednjim godinama povećao proizvodnju i oslanjao se na čvrstu tražnju bogatih ljubitelja automobila. Prošle godine su isporučili preko 9.200 vozila.

Konkurentski Ferrari, isporučio je preko 13.200 automobila prošle godine.

U prvom polugodištu, prihodi Lamborghini-ja su porasli za 6,7% na 1,42 milijarde evra, a operativni prihodi su porasli za 7,2% na rekordnih 456 miliona evra, navodi kompanija.

Lamborghini planira da investira 1,9 milijardi evra do 2027. godine u prelazak na hibridne i električne automobile.

Lamborghini planira da lansira svoj prvi potpuno električni model 2028. godine – tri godine nakon prvog modela koje je obećao Ferrari – a zatim sledi verzija Urusa sa baterijom 2029. godine.

“Ono što je važno je biti tu u pravo vreme, kada znamo da smo na vrhuncu i kada je tržište spremno,” rekao je Winkelmann.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter