POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Legendarni investitor Piter Linč o investicijama za koje žali što ih nije napravio poslednjih godina

Legendarni investitor Piter Linč ima jedan od najboljih investicionih rekorda iza sebe, ali još uvek žali što nije kupio neke od najvećih tehnoloških kompanija poslednjih godina.

Bivši menadžer fonda Fidelity Magellan otkrio je u utorak da bi poželeo da nije propustio eksplozivan rast Apple-a.

„Apple nije bilo tako teško razumeti. Mislim, koliko sam bio glup?” Linč, potpredsednik Fideliti Management & Research, rekao je u emisiji CNBC “Squawk Box“. Apple ima „dobar bilans stanja.
Trebalo je da malo poradim na Appleu … to nije komplikovana kompanija.”

Linč je ispričao kako je njegova ćerka u to vreme kupila iPod za 250 dolara i kako se sećao da je mislio da Epl zarađuje veliku maržu na njemu. Ipak, nije kupio akcije.

Linč (79) je priznao da je Voren Bafet video Apple-ov potencijal i iskoristio ga. „Čudo iz Omahe“ se decenijama klonio tehnoloških akcija, tvrdeći da su van njegove stručnosti.
Ali pod uticajem svojih savetnika za investiranje, kupio je Apple 2016. i učinio ga najvećim holdingom u svom portfelju.

Screenshot 168
Izvor: CNBC

Tehnološki gigant se pokazao kao jedna od najuspešnijih opklada u Bafetovoj karijeri, što ga je na papiru učinilo više od 100 milijardi dolara za samo nekoliko godina. Bafet i dalje posmatra Apple kao kompaniju za potrošačke proizvode zbog svoje lojalne baze kupaca i snažnog efekta brenda.

Osim Apple-a, Linch je izrazio žaljenje što nije kupio giganta čipova Nvidia, jedan od najvećih dobitnika u oblasti poluprovodnika u poslednjih nekoliko godina i veliki pokretač veštačke inteligencije.

„Nvidia je bila ogromna akcija, voleo bih da to mogu da izgovorim“, našalio se Linč.

Screenshot 169
Izvor: CNBC

Linč je stekao ime upravljajući Fidelity Magelan fondom od 1977. do 1990.
Pod njegovim 13-godišnjim upravljanjem, fond je ostvario godišnji prinos od 29,2%, što je stalno više nego udvostručilo učinak S&P 500. Takođe je povećao Magelanova sredstva pod upravljanjem sa 20 miliona dolara na 14 milijardi dolara tokom svog mandata.

Izuzetan rekord učinio je Lincha poznatom figurom na Volstritu, koji je kasnije napisao knjige o investicijama, uključujući „One Up on Wall Street“.

Izvor: CNBC

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter