POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Lloyds Bank izveštava o porastu od 23% u prevarama sa kriptovalutama u 2023. godini

Lloyds Banka upozorila je u petak na porast od 23% u prevarama s investicijama u kriptovalute u odnosu na prošlu godinu, pri čemu žrtve gube prosečno 10.741 funtu svaka, što je značajan porast u odnosu na prethodnih 7.010 funti. Ove prevare uglavnom pogađaju osobe starosti između 25 i 34 godine. Prevaranti obično koriste društvene mreže za širenje lažnih oglasa i direktnih poruka s preteranim obećanjima povrata ulaganja.

Osim taktika na društvenim mrežama, prevaranti takođe kloniraju naloge i veb-sajtove da bi se predstavili kao prave firme, koristeći lažna odobrenja kako bi stekli poverenje. Često obmanjuju žrtve lažnim investicionim računima ili računima koji nose ime žrtve na legitimnim platformama. Žrtve obično izvrše tri uplate pre nego što shvate prevaru, a oko 100 dana prođe pre nego što je prijave.

FP Linkedin 1028 x 628 px 2 1 2
Lloyds Bank izveštava o porastu od 23% u prevarama sa kriptovalutama u 2023. godini 2

Liz Ziegler, direktorka za prevenciju prevare u Lloyds Bank, istakla je neregulisani karakter klase kripto sredstava kao glavnu privlačnost prevaranata. Naglasila je teškoće u povraćaju sredstava ako stvari krenu loše s investicijama u kripto i pozvala tehnološke kompanije da preuzmu veću odgovornost za sprečavanje prevara, zaštitu korisnika i doprinos vraćanju sredstava kada se njihove platforme koriste za izvođenje prevara.

Banka savetuje da se ne dele podaci o računu niti da se vrši prenos kriptovalute na drugi novčanik. Preporučuje da investitori koriste veb-sajt Financial Conduct Authority (FCA) za verifikaciju kompanija i kartična plaćanja radi dodatne zaštite. FCA propisuje jasna upozorenja o potencijalnim gubicima u svim investicijama u kripto i pruža listu pravih firmi i upozorenja o lažnim.

Regulacije u vezi s marketingom kripta trebalo bi da pomognu investitorima da prepoznaju legitimne oglase. Međutim, s obzirom na visoki rizik i neregulisani karakter ove klase sredstava, Lloyds Bank naglašava važnost investiranja s pouzdanim kompanijama.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter