POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Lufthansa predviđa snažnu potražnju za avionskim prevozom u narednim mesecima

Nemačka Lufthansa je u četvrtak dala optimističnu prognozu za avio-saobraćaj, rekavši da očekuje da će potražnja ostati jaka, sa visokim prosečnim prinosima, pošto turisti prskaju na karte.

Potražnja potrošača za putovanjima u Evropu se zadržava uprkos rekordno visokoj inflaciji u evrozoni, pri čemu su putnici spremni da plaćaju veće cene, prema nedavnim izjavama avio-kompanija, uključujući Ryanair i EasyJet.

Lufthanza je u četvrtak saopštila da je kontinuirana visoka potražnja za premiumom od strane turista posebno izuzetna, sa faktorima opterećenja u poslovnoj i prvoj klasi koji premašuju nivoe pre pandemije. Njeni prinosi, pokazatelj profitabilnosti, skočili su za 23% u trećem kvartalu u odnosu na 2019. godinu, dostigavši novi rekord.

„Sa ovakvim komentarom čak i krajem oktobra, do kada bi avio-kompanija trebalo da ima značajnu vidljivost u novembru (jedan od najmekših meseci u tipičnoj godini), mogli bismo da gledamo na industriju koja zbunjuje strahove od makro-pokretanog usporavanja. čak i dok Evropljani uključuju grejanje“, rekao je analitičar kompanije Bernstein, Aleks Irving.

Lufthansa planira da svojim avio-kompanijama u četvrtom kvartalu ponudi oko 80% svojih kapaciteta pre pandemije, što bi trebalo da joj pomogne da ostvari kvartalni operativni profit, saopštila je dok je objavila pune kvartalne finansijske rezultate.

Grupa je prošle nedelje podigla svoje prognoze za celu godinu prilagođenog operativnog profita na preko milijardu evra (980 miliona dolara), podstaknuto snažnom potražnjom za avionskim prevozom koja je nastavila oporavak nakon pandemije COVID-a.

Kompanija je ranije očekivala prilagođeni operativni profit (EBIT) od više od 500 miliona evra.

U trećem kvartalu je objavio korigovani EBIT od 1,13 milijardi evra (1,14 milijardi dolara), u odnosu na 251 milion godinu dana ranije, saopšteno je u četvrtak.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter