POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Lufthansa vidi povratak na celogodišnji profit kako se putovanja povećavaju

Nemačka avio-kompanija Lufthansa predvidela je povratak na operativni profit grupe za celu godinu, navodeći da predviđa da će potražnja za kratkim putovanjima u Evropi pokrenuti razvoj svojih putničkih prevoznika ove godine.

Nakon ograničenja putovanja u vezi sa pandemijom COVID-19 2020. i 2021., putnici su ponovo počeli da lete, pomažući avio-kompanijama kao što su Lufthansa, Air France-KLM i IAG vlasnika British Airwais-a da ostvare profit ovog leta.

Prema Lufthanzi, rezervacije za mesece od avgusta do decembra trenutno su u proseku 83% od nivoa pre krize.

Nakon otvaranja tržišta, akcije prevoznika porasle su za 4,5%.

S obzirom na to da se na mnogim aerodromima formiraju dugi redovi zbog nedostatka osoblja, avio-industrija, posebno u Evropi, se bori da održi korak sa naglim porastom potražnje, što je frustriralo putnike i izazvalo otkazivanje u poslednjem trenutku.

Avio-kompanije imaju smanjen kapacitet kao rezultat prekida putovanja; ovog leta, Lufthanza je otkazala više od 2.000 letova. On je naveo da je, u poređenju sa početnim projekcijama, samo u trećem kvartalu projektovano da obezbedi oko 80% kapaciteta pre krize.

Međutim, tvrdi da bi to trebalo da mu omogući da prijavi značajno poboljšanje kvartalno prilagođene zarade pre kamata i poreza (EBIT) u poređenju sa drugim kvartalom.

ŠTRAJK

Zbog porasta potražnje za avio kargo letovima, Lufthansa je prijavila prilagođeni EBIT od 393 miliona evra za tri meseca koja su završena u junu, u odnosu na gubitak od 827 miliona evra prethodne godine.

Zbog troškova povezanih sa kašnjenjima letova, sektor putničkih avio-kompanija zabeležio je korigovani gubitak pre kamata i poreza od 86 miliona evra za drugi kvartal.

Sa više od 1.000 letova otkazano prošle nedelje zbog odlaska osoblja na zemlji, Lufthanza bi mogla da vidi dodatne poremećaje kao rezultat industrijskih akcija njenih zaposlenih.
U četvrtak i dalje traju pregovori sa sindikatom Verdi, koji želi da radnici na zemlji zarađuju 9,5% više.

Piloti Lufthanse prošlog vikenda takođe su glasali za odlazak, iako do sada nije najavljen štrajk.

Lufthansa je prognozirala celogodišnju korigovanu dobit grupe od više od 500 miliona evra, u odnosu na gubitak od 2,3 milijarde evra iz prethodne godine. Analitičari u proseku očekuju 569 miliona evra, prema konsenzusu objavljenom na sajtu Lufthanze.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter