POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Lufthanza zaustavila na stotine letova usred štrajka pilota

Piloti Deutsche Lufthansa AG započeli su u petak jednodnevni štrajk nakon neuspjele runde pregovora o platama, zbog čega su stotine letova otkazano.

Prevoznik je rekao da će ukinuti 800 vazdušnih putovanja do i iz čvorišta u Frankfurtu i Minhenu, upozoravajući da će napuštanje imati “masovni uticaj” na njegove operacije. Procenjuje se da će biti pogođeno 130.000 putnika, dodala je Lufthanza.

Ukupno 607 Lufthanzinih letova – ili 67% njenih planiranih polazaka – je otkazano, prema veb-sajtu za putovanja FlightAware.

Lufthanza je takođe označila da radna akcija može dovesti i do pojedinačnih otkazivanja u subotu i nedelju.

Međutim, letovi koje obavljaju Lufthanzine podružnice Eurowings i Eurowings Discover i dalje će se odvijati normalno.

Akcije Lufthanze, koje su naglo pale nakon što je kompanija objavila otkazivanje u četvrtak, trgovale su na zeleno u ranim poslovima u petak.

Vereinigung Cockpit, sindikat koji predstavlja više od 5.000 pilota Lufthanze, prvi je pozvao na štrajk ranije ove nedelje nakon propasti pregovora o plaćama.
VC zahteva povećanje plata od 5,5% za svoje pilote, zajedno sa stalnim povećanjem iznad inflacije i dodatnim novcem za bolovanje, odmor i obuku.

Lufthanza je saopštila da će ovi zahtevi povećati platni fond od 2,2 milijarde evra za osoblje u pilotskoj kabini za više od 40%, što je oko 900 miliona evra, u naredne dve godine.

„Čak i bez uzimanja u obzir finansijskih posledica krize COVID-a, ovo nije prihvatljivo“, navodi se u saopštenju Lufthanze.

Kao odgovor, avio-kompanija je saopštila da je predložila povećanje osnovne plate od 900 evra tokom 18 meseci. Piloti početnika bi takođe dobili više od 18% dodatne osnovne plate u tom periodu, dok bi kapetan dobio dodatnih 5%.

Štrajk dolazi nakon što se Lufthanza suočila sa sličnim potezima aerodromskih radnika, uključujući zemaljske posade i osoblje obezbeđenja, zbog razgovora o platama ranije ovog leta.
Ove akcije, zajedno sa nedostatkom radne snage, primorale su Lufthanzu da otkaže letove i povećala kašnjenja na glavnim aerodromima zbog porasta putovanja nakon ukidanja ograničenja COVID-a.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter