POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Malo je verovatno da će ECB biti oprezan u povećanju kamatnih stopa uprkos rekordnoj inflaciji

Evro je oslabio u odnosu na dolar u petak dok su se investitori kladili da je malo verovatno da će Evropska centralna banka baciti oprez na povećanje kamatnih stopa uprkos podacima koji pokazuju da je inflacija rekordno porasla.

EUR/USD je pao za 0,48% na 1,0432 dolara.

Inflacija u evrozoni je porasla za rekordnih 8,6% u junu, iznad očekivanja za rast od 8,4%.

Ali iznenađenje naopako verovatno neće promeniti kurs ECB-ovog povećanja kamatnih stopa „pošto izgleda da većina u savetu za monetarnu politiku preferira oprezan početak“.

Evropska centralna banka se priprema da uvede svoje prvo povećanje kamatne stope u poslednjih 11 godina kasnije ovog meseca, pri čemu se investitori klade na 25 baznih poena, a ne na 50 baznih poena.

ECB se bori sa inflacijom iznad trenda, vođenom porastom cena energije, zbog čega su mnogi zabrinuti da je recesija verovatnija nego ne.

Ali predsednica ECB Kristin Lagard umanjila je ove strahove ranije ove nedelje na Forumu u Sintri.

Priznajući da je centralna banka „znatno revidirala“ svoje prognoze rasta u naredne dve godine, Lagardova je rekla da ECB „i dalje očekuje pozitivne stope rasta zbog domaćih zaštitnih sredstava protiv gubitka zamaha rasta“.

Ipak, mnogi veruju da će centralna banka morati da se okrene na brži tempo povećanja kasnije ove godine ako evrozona doživi još jedno energetsko iznenađenje inflacije.

Ako se snabdevanje ruskog prirodnog gasa u evrozoni znatno dodatno smanji do tog septembarskog sastanka, izgledi za inflaciju će takođe biti mnogo mračniji, što će možda dovesti do još većeg povećanja stope tada i dodatnog agresivnog pooštravanja.

Izvor: Investing

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter