POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Mazda nastoji da smanji zavisnost od kineskih dobavljača nakon COVID zatvaranja

Japanska korporacija Mazda Motor saopštila je u petak da će tražiti od svojih dobavljača delova da povećaju zalihe u Japanu i proizvode komponente van Kine nakon što su blokade zbog COVID-19 u Šangaju destabilizovale snabdevanje i otežale proizvodnju.

Zahtev ovog proizvođača automobila sa sedištem u Hirošimi naglašava ranjivost velikih lanaca snabdevanja koji su testirani pandemijom i geopolitičkim tenzijama, što dovodi do neizvesnosti u poslovanje.

Japanski proizvođač automobila prijavio je u utorak operativni gubitak od 19,5 milijardi jena (144,4 miliona dolara) za prvi kvartal svoje finansijske godine, zbog poremećaja koji su rezultat strogih protivmera COVID-19 u Kini.

Mazda je saopštila da je donela čipove i ključne auto delove u Kinu da se sastave, ali nije mogla da primi te delove iz Šangaja tokom gradske blokade.

Čak i ako su Mazdini direktni dobavljači bili japanske i evropske kompanije, delovi su i dalje dolazili preko Kine, rekao je Takeši Mukai, viši izvršni direktor ovog proizvođača automobila.

„U našem slučaju, mi smo bili prvi koji su bili pogođeni blokadom, jer smo neko vreme promovisali nabavku delova preko Kine“, rekao je Mukai. „S obzirom na trenutnu (nultu-COVID) politiku, ključna stvar je da zadržimo (delove) u našim rukama.

Mazda će nastojati da uključi veće domaće zalihe i diversifikaciju proizvodnje van Kine kada sklapa ugovore sa dobavljačima za projektovanje novih modela na duži rok, rekao je on.

Proizvođač automobila će takođe nastojati da pojednostavi svoju strukturu nabavke kao način da smanji učestalost distribucije između baza, rekao je on.

„Kako nastavljamo da poslujemo na globalnom nivou, moramo da upravljamo trenutnim promenama na osnovu priznanja da više nismo u eri globalizacije kao što smo bili u prošlosti“, rekao je viši izvršni direktor Mazde Masahiro Moro.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter