POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Medijske kuće se zalažu za objavljivanje imena FTX klijenata

Četiri vodeća medijska izvora koji zagovaraju objavljivanje imena klijenata FTX-a su se suprotstavila odluci da se ta imena ”zapečate“. U međuvremenu, kripto advokat je rekao za Cointelegraph da postoji “jasan dokaz” potencijalne štete ukoliko bi imena bila otkrivena.

Prema izveštaju agencije Reuters od 23. juna, Bloomberg, Dow Jones & Company, The New York Times i Financial Times su uložili žalbu na odluku američkog sudije Džona Dorsija da sakrije imena klijenata FTX-a od javnosti.

Odluka da se dozvoli FTX-u da “trajno ukloni” imena pojedinačnih klijenata iz svih sudskih podnesaka donesena je 9. juna od strane Dorsija radi bezbednosti klijenata, pri čemu je izjavio da su oni “najvažnije pitanje u ovom slučaju”.

Međutim, prema sudskom podnesku od 22. juna, pravni zastupnici medijskih organizacija su se usprotivili toj odluci, tvrdeći da FTX nema pravo na “novu i opširnu izuzetnost” od zahteva za obelodanjivanje u okviru bankrotnih propisa samo zato što su “klijenti koristili kriptovalute”.

Medijske organizacije su istrajale u stavu da bankrotirane kompanije obično imaju obavezu da otkriju imena i iznose duga prema svojim poveriocima.

Uobičajena praksa u slučaju bankrota je da se informacije o imenima i iznosima duga prema poveriocima objave. Medijske organizacije su argumentovale da FTX nije opravdan da bude izuzet iz ove prakse samo zato što se radi o kripto kompaniji. Prema njihovom stavu, kripto valute ne bi trebalo da budu razlog za primenu “novih i širokih izuzetaka” od propisa o obelodanjivanju u slučajevima bankrota.

Ipak, Dorsijeva odluka je bila da zadrži imena zapečaćena, navodeći da želi da obezbedi da klijenti “ne postanu žrtve prevara”.

Ova odluka je izuzetak u američkom zakonu o bankrotu, koji se bavi potencijalnim rizikom štete usled otkrivanja informacija.

Ovo nije prvi put da medijske organizacije prigovaraju na ovu temu, pošto su i 3. maja uložile prigovor.

Izvor: Cointelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter