POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Mercedes-Benz očekuje dobre rezultate za 2022. godinu ali upozorava na neizvesnu godinu koja je pred nama

Zarada Mercedes-Benz grupe porasla je za više od četvrtine u 2022. na 20,5 milijardi evra (21,80 milijardi dolara) uz povećanje prihoda od 12%, saopštio je u petak proizvođač premijum automobila, nadmašivši procene analitičara.

Prilagođeni prinos na prodaju Mercedes-Benz automobila iznosio je 14,6%, u skladu sa sopstvenom prognozom kompanije od 13-15%.

Ipak, proizvođač automobila je prognozirao niži prilagođeni prinos na prodaju za odeljenje automobila u 2023. od 12-14% i zaradu grupe nešto ispod 2022. godine, čak i uz očekivanu prodaju jedinica Mercedes-Benz automobila na istom nivou.

To je bilo zbog neizvesnih ekonomskih izgleda u Evropi i sporog povratka od ograničenja zbog korona virusa u Kini, navodi se u saopštenju, dodajući da je potražnja u Sjedinjenim Državama velika.

Očekuje se da će prodaja vrhunskih vozila, koja je zabeležila posebno snažan rast 2022. godine i pomogla proizvođaču automobila da prevaziđe rastuće troškove, blago porasti ove godine.

Kompanija, koja se u četvrtak obavezala da će otkupiti do 4 milijarde evra akcija do 2025. godine, prijavila je prilagođeni slobodni novčani tok u svom industrijskom poslovanju od 9,29 milijardi evra, što je 8% manje u odnosu na prošlu godinu.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter