POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Mercedes-Benz u trećem kvartalu utrostručio zaradu od automobila pre pandemije

Mercedes-Benz je u sredu saopštio da očekuje zaradu grupe tokom cele godine za najmanje 15 odsto iznad prošlogodišnjih nivoa i podigao je prognozu marže za automobilsku diviziju, gde je zarada skoro utrostručena u odnosu na nivoe pre pandemije u trećem tromesečju.

Proizvođač luksuznih automobila sada očekuje 13-15% prilagođenog prinosa od prodaje za odeljenje automobila ove godine, i 9-11% za Mercedes-Benz kombi vozila, sa ranijih 12-14% i 8-10%, respektivno.

Značajno povećanje profitabilnosti u ovom proizvođaču luksuznih automobila dolazi nakon što je obećao 2020. godine – tada kao Daimler Group, uključujući i Daimler Truck od odvojenog – da će smanjiti fiksne troškove, kapitalne troškove i troškove istraživanja i razvoja u Mercedes-Benzu do više od 20% do 2025.

U trećem tromesečju 2019. godine, odeljenje za automobile ostvarilo je 1,4 milijarde evra zarade sa 23,5 milijardi prihoda, ali je u ovogodišnjem kvartalu ostvarilo 4,03 milijarde evra od 28,2 milijarde prihoda, pokazalo je saopštenje u sredu.

„Činimo kompaniju otpornijom i postavljamo tempo za naredne mesece, dok nastavljamo da ubrzavamo našu transformaciju“, rekao je finansijski direktor Harald Vilhelm u saopštenju.

Zarada Grupe dostigla je 5,2 milijarde evra od jula do septembra, sa prihodom koji je porastao za petinu na 37,7 milijardi evra, prilagođenim prinosima od 14,5% za odeljenje automobila i 12,7% za Mercedes-Benz kombiji.

Mercedes-Benz kombiji su zabeležili prodaju za nešto manje od petine na 104.000 vozila, dok je prodaja električnih kombija porasla za trećinu ove godine do sada.

Prodaja vrhunskih luksuznih automobila povećala je prihode, čineći 15% ukupne prodaje automobila u trećem kvartalu.

Kompanija je upozorila da visoki inflatorni pritisak i stalna uska grla u lancu snabdevanja otežavaju izglede.

Ipak, očekuje nešto veću prodaju u četvrtom kvartalu nego prošle godine, navodi se u saopštenju od srede.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter