POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Meta će isplatiti prvu dividendu ikada, odobrava otkup akcija u vrednosti od 50 milijardi dolara

Meta je saopštila u četvrtak da će prvi put isplatiti kvartalnu dividendu i najavila je proširenje programa otkupa akcija u vrednosti od 50 milijardi dolara.

Kompanija će isplatiti dividendu od 50 centi po akciji, pridružujući se vršnjacima kao što su Apple, Microsoft i Oracle, koji redovno isplaćuju dividende. Odbor namerava da izdaje gotovinske dividende kvartalno, “uzimajući u obzir uslove na tržištu”.

Meta je saopštila vesti zajedno sa rezultatima poslovanja u četvrtom kvartalu, koji su nadmašili procene na vrhu i dnu bilansa.

“Uvođenje dividende jednostavno nam pruža uravnoteženiji program povrata kapitala i dodatnu fleksibilnost u tome kako ćemo u budućnosti vraćati kapital”, rekla je glavna finansijska direktorka Susan Li analitičarima na konferenciji za štampu povodom objavljivanja kvartalnih rezultata.

Akcije su porasle više od 14% u vanrednom trgovanju. Dividenda će biti isplaćena u martu svim akcionarima koji su evidentirani do 22. februara.

Ovaj uspon nakon zatvaranja tržišta nastavlja procvat Meta-ove akcije nakon što se tržišna kapitalizacija kompanije gotovo utrostručila u 2023. godini. Akcije su premašile svoj rekord iz 2021. prošlog meseca.

S trenutnom tržišnom kapitalizacijom od 1 bilion dolara, proširena ovlašćenja iznose oko 5% od ukupnog broja akcija. Kompanija je imala 30,9 milijardi dolara na raspolaganju za otkup akcija do decembra.

Ni Amazon ni Alphabet nikada nisu isplatili dividendu. Microsoft je prvu dividendu izdao 2003. godine, dok je Oracle-ova započeta 2009. godine.

Izvor: CNBC

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter