POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Meta otpušta 11.000 radnih mesta dok ulaže sve više novca u metaverzum

Kompanija Meta Platforms Inc saopštila je u sredu da će otpustiti više od 11.000 radnih mesta, ili 13% svoje radne snage, pošto je matična kompanija Facebook-a udvostručila svoju rizično ulaganje u metaverzu usred raspada tržišta oglašavanja i decenijama visoke inflacije.

Masovna otpuštanja, među najvećima ove godine i prva u 18-godišnjoj istoriji Mete, prate hiljade otpuštanja u drugim tehnološkim kompanijama, uključujući Twitter Inc, Microsoft Corp i Snap Inc.

Poput svojih kolega, Meta je agresivno angažovala tokom pandemije kako bi se suočila sa porastom upotrebe društvenih medija od strane potrošača koji su zaglavljeni kod kuće.
Ali posao je ove godine patio jer su oglašivači i potrošači povukli potrošnju suočeni sa rastućim troškovima i brzim rastom kamatnih stopa.

„Ne samo da se onlajn trgovina vratila prethodnim trendovima, već su makroekonomski pad, povećana konkurencija i gubitak signala reklama doveli do toga da naši prihodi budu mnogo manji nego što sam očekivao“, rekao je izvršni direktor Mark Zakerberg u poruci zaposlenima.

“Pogrešio sam i preuzimam odgovornost za to.”

U kratkom pozivu u sredu kome je Rojters imao pristup, Zakerberg se obratio zaposlenima, ali nije postavljao pitanja. On se držao skripte koja je pomno pratila formulaciju u jutarnjem postu na blogu i nazvao povećana ulaganja u e-trgovinu „velikom greškom u planiranju“.

Rekao je da će u petak ugostiti još jednu gradsku većnicu u kojoj će odgovarati na pitanja.

Meta, nekada vredna više od triliona dolara, sada je procenjena na 256 milijardi dolara nakon što je samo ove godine izgubila više od 70% vrednosti.

Akcije Meta porasle su u sredu za 4% pošto su investitori navijali za oprez kompanije koja svoju budućnost vezuje za metaverzum sa skupim investicijama za koje sam Zakerberg kaže da će im trebati decenija da urode plodom.

„Tržište diše s olakšanjem što se čini da menadžment Mete ili Zakerberg posebno slušaju neke savete, a to je da morate da odvojite deo para od rastućeg računa rashoda“, rekla je analitičarka Hargrivsa Lensdauna Sofi Lund-Jejts.

Kompanija sada očekuje troškove za 2023. od 94 do 100 milijardi dolara, u poređenju sa ranije projektovanih 96 do 101 milijardu dolara. Takođe je suzio opseg predviđanja kapitalnih izdataka za 2023.godinu.

Osim otpuštanja radnih mesta, što će uticati na jedinice širom Mete sa neproporcionalnim udarom na regrutovanje i poslovne timove, kompanija će takođe smanjiti kancelarijski prostor, smanjiti diskrecionu potrošnju i produžiti zamrzavanje zapošljavanja u prvom kvartalu kako bi obuzdala troškove.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter