POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Meta Platforms se mora suočiti sa tužbom u vezi sa privatnošću medicinskih podataka

Američki savezni sudija je izjavio da Meta Platforms mora suočiti s tužbom koja tvrdi da je prekršila medicinsku privatnost pacijenata koji su bili tretirani u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama koje su koristile njen Meta Pixel alat za praćenje.

Savezni sudija William Orrick iz San Francisca je rekao da tužioci mogu nastaviti s tvrdnjama da je Meta prekršila federalni zakon o prisluškivanju i kalifornijski zakon o privatnosti, te da je prekršila vlastita ugovorna obećanja koja regulišu privatnost korisnika na Facebooku.

U odluci od 26 stranica u četvrtak, sudija je rekao da slučaj, na osnovu dosadašnjih dokaza, “ne osporava verovatne tvrdnje da se osetljivi zdravstveni podaci namerno prikupljaju i prenose Meta-i.”

Orrick je odbacio neke druge tvrdnje, ali je rekao da tužioci, svi koristeći pseudonime John Doe ili Jane Doe, mogu pokušati ponovo podneti zahteve.

Prema tvrdnjama tužilaca, Meta Pixel je pružio osetljive informacije o njihovom zdravlju Meta-i kada su se prijavili na portale pacijenata, gde je bio instaliran alat za praćenje, omogućavajući Meta-i da zarađuje putem ciljane reklame.

Tužba traži neodređene štete za sve korisnike Facebook-a čiji su podaci o zdravlju dobijeni od strane Meta-e.

Ni Meta ni advokati za ovu kompaniju iz Menlo Park-a, Kalifornija, nisu odgovorili na zahteve za odmahšnjim komentarom u petak. Advokati za tužioce nisu odmah odgovorili na slične zahteve.

Kada je sudski postupak počeo u junu 2020. godine, advokati za jednog tužioca su rekli da su pronašli najmanje 664 bolnice i druge zdravstvene ustanove koje su koristile Meta Pixel.

Meta je u svojoj želji za odbacivanjem tvrdila da se “ne slaže” s tim da slanje osetljivih podataka o zdravlju može biti ozbiljan problem.

Međutim, takođe su tvrdili da u samoj tehnologiji nema ništa inherentno štetno ili nezakonito i da je na zdravstvenim ustanovama da odluče kako će koristiti Meta Pixel.

Međutim, Orrick je rekao da nije jasno da li je Meta učinila dovoljno da zaustavi prenos podataka o pacijentima ili da bi mogla biti oslobođena jer su zdravstvene ustanove zapravo pristale na to.

Takođe je utvrdio da postoje “detaljne i verovatne tvrdnje” da je prenos takvih informacija bio neophodan za Meta-ine reklamne usluge.

Slučaj se odnosi na Meta Pixel Healthcare Litigation, Savezni okružni sud, Severni okrug Kalifornije, broj 22-03580.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter