POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Meta Platforms ulazi u trku sa ChatGPT

Meta Platforms Inc (META) saopštila je u petak da objavljuje novi jezički model, osnovni softver novog sistema veštačke inteligencije, koji ulazi u trku na polju veštačke inteligencije u vreme kada velike tehnološke kompanije žure da integrišu ovu tehnologiju u svoje proizvode I time impresioniraju investitore. Bitka za dominaciju u tehnološkom prostoru veštačke inteligencije započela je krajem prošle godine lansiranjem OpenAI-ovog ChatGPT-a koji podržava Microsoft i podstakla je tehnološke teškaše od Alphabet-a Inc do kineskog Baidu Inc da unapređuju svoje proizvode.

LLaMA, skraćenica od Large Language Model Meta AI, biće dostupan pod nekomercijalnom licencom istraživačima i entitetima povezanim sa vladom, akademistima kao  i običnim građanima, navodi se u blogu.

Jezički modeli koriste ogromne količine teksta kako bi sumirali informacije i generisali sadržaj. Oni mogu da odgovore na pitanja, i to rečenicama koje izgledaju kao da su ih napisali ljudi.

Model, za koji je Meta saopštila da zahteva „daleko manje“ računarske snage, dostupan je trenutno na 20 jezika sa fokusom na one sa latiničnim i ćiriličnim pismom.

„Današnja objava kompanije Meta predstavlja korak u testiranju AI sposobnosti kompanije kako bi mogla da ih implementira u svoje proizvode u budućnosti“, rekao je Gil Luria, viši softverski analitičar u D.A. Davidson.

„Generativna AI je nova primena AI sa kojom Meta ima manje iskustva, ali je očigledno važna za budućnost njenog poslovanja.“

AI se pojavila kao svetla tačka za ulaganje u tehnološku industriju, čije je usporavanje rasta izazvalo široko rasprostranjena otpuštanja.

Meta je saopštila da LLaMA može nadmašiti konkurente koji se fokusiraju na više parametara ili varijabli koje algoritam uzima u obzir.

Konkretno, verzija LLaMA sa 13 milijardi parametara može nadmašiti GPT-3, prethodnika modela na kojem je izgrađen ChatGPT.

Portparolka Meta, dobre performanse je pripisala većoj količini „čistijih“ podataka i „arhitektonskih poboljšanja“ u modelu.

Meta je u maju prošle godine lansirala veliki jezički model OPT-175B, takođe namenjen istraživačima, koji je formirao osnovu za novu iteraciju svog chat bota BlenderBot.

Kasnije je predstavljen model pod nazivom Galactica, koji je mogao da piše naučne članke i rešava matematičke probleme, ali je brzo podbacio u test fazi nakon što je generisao neispravne odgovore.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter