POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Meta testira ograničavanje nekih vesti na Facebook-u u Kanadi

Kompanija Meta Platforms Inc saopštila je u četvrtak da će započeti testove na svojim web stranicama društvenih medija Facebook i Instagram koji će ograničiti neke korisnike da gledaju ili dele neke vesti u Kanadi.

Period testiranja će trajati nekoliko nedelja, saopštio je gigant društvenih medija, dodajući da će mali procenat kanadskih korisnika koji su upisani u testiranje biti obavešteni ako pokušaju da dele vesti.

Test dolazi kao odgovor na Kanadski predloženi „Zakon o onlajn vestima“. Uveden u aprilu prošle godine, zakon bi primorao platforme kao što su Meta i Google Inc da pregovaraju o komercijalnim poslovima i plaćaju kanadskim izdavačima vesti za njihov sadržaj.

Meta je u martu upozorila da će ukinuti dostupnost vesti za Kanađane na svojim platformama ako predloženi zakon bude usvojen u sadašnjem obliku.

Kanadski ministar Pablo Rodrigez, koji je prošle godine predstavio nacrt zakona, nazvao je testove “neprihvatljivim”.

„Kada nam velika tehnološka kompanija kaže: ‘Ako ne uradiš ovo ili ono, ja ću isključiti vesti’ – to je pretnja. Nikada nisam ništa uradio jer sam se plašio pretnje “, rekao je Rodrigez Rojtersu.

Google je ranije ove godine uveo slične testove blokirajući sadržaj vesti za neke kanadske korisnike kao test za potencijalni odgovor na zakon o onlajn vestima.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter