POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Microsoft: Novi talas otpuštanja nekoliko hiljada zaposlenih u 2023.

Microsoft Corp planira da otpusti hiljade zaposlenih, a očekuje se da će neke pozicije biti eliminisane u odeljenjima za ljudske resurse i inženjering, prema medijskim izveštajima u utorak.

Očekivana otpuštanja bila bi među poslednjim u američkom tehnološkom sektoru, gde su kompanije uključujući Amazon Inc i Meta Platforms Inc najavile najveća otpuštanja zaposlenih kao odgovor na usporavanje tražnje i pogoršanje globalnih ekonomskih uslova.

Potez Microsofta mogao bi ukazivati na to da bi tehnološki sektor mogao nastaviti da gubi radna mesta i naglo usporava.
„Gledajući širu sliku, još jedan krug otpuštanja u Microsoftu koji je na čekanju sugeriše da se okruženje ne poboljšava i da će verovatno nastaviti da se pogoršava“, rekao je analitičar Morningstara Dan Romanof.

Britanski medij Sky news izvestio je, pozivajući se na izvore, da Microsoft planira da smanji oko 5% svoje
radne snage, ili oko 11.000 radnih pozicija.
Kompanija planira da u sredu otpusti zaposlene u brojnim inženjerskim odeljenjima, preneo je Blumberg, prema osobi koja je upoznata sa tim, dok je Insajder izvestio da bi Microsoft mogao da smanji osoblje za zapošljavanje čak za jednu trećinu.

Rezovi će biti znatno veći nego u drugim rundama u prošloj godini, navodi se u izveštaju Blumberga. Kompanija je od juna 2022. imala 221.000 stalno zaposlenih, uključujući 122.000 u Sjedinjenim Državama i 99.000 na međunarodnom nivou.
Microsoft je pod pritiskom da održi stope rasta u svojoj cloud jedinici Azure, nakon što je nekoliko kvartala pada na tržištu personalnih računara naštetilo prodaji Windows-a.

U julu prošle godine je rečeno da je mali broj radnih mesta eliminisan. U oktobru je novinski sajt Akios izvestio da je Microsoft otpustio manje od 1.000 zaposlenih u nekoliko divizija.

Akcije Microsofta, koji bi trebalo da izveštava o kvartalnim rezultatima 24. januara, bile su na neznatno većem nivou u kasnopopodnevnom trgovanju.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter