POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Microsoft objavio razočaravajuću prognozu za prvi kvartal

Akcije Microsoft-a bi trebalo da padnu na početku američke tgovačke sesije nakon što je softverski gigant prijavio najsporiji rast prodaje u poslednjih šest godina i upozorio da bi moglo biti i gore.

Prihod je porastao samo 2% u odnosu na prethodnu godinu u četvrtom kvartalu 2022. na 52,7 milijardi dolara, što je ispod konsenzusa analitičara od 53,12 milijardi dolara. Iako je zarada bila delimično iznad očekivanja od 2,32 dolara po akciji, ona je i dalje manja za 12% u odnosu na godinu dana ranije. 

Microsoft rezultati imaju značajne implikacije na ostatak američkog tržišta akcija, s obzirom na njegov ogroman udeo u svim sektorima privrede. Iako je mali broj analitičara šokiran ovim podacima, oni i dalje smatraju da će se američka privreda ove godine suočiti sa teškim periodom. Microsoft je ranije ove nedelje najavio otpuštanje oko 10.000 zaposlenih.

Microsoft (MSFT) je objavio zaradu po akciji od 2.32 dolara u odnosu na konsenzus analitičara od 2.29 dolara. Kompanija je objavila i kvartalni prihod od 52.7 milijardi dolara što je niže od očekivanih 53.12 milijardi dolara.

Tehnološka kompanija je zabeležila pad u poslovanju krajem 2022. u ključnim Windows i Office oblastima. Microsoft je objavio i razočaravajuću prognozu prihoda za tekući kvartal od 50,5 do 51,5 milijardi dolara, što je niže od očekivanja analitičara od 52.7 milijarde dolara. Ejmi Hud, direktorka finansija kompanije, rekla je da će se tržište računara smanjiti, što bi trebalo da dovede do pada od otprilike 17% u odnosu na prethodnu godinu u segmentu personalnih računara. Kompanija takođe očekuje i zaradu od oko 20.5 milijardi dolara što je takođe ispod očekivanja analitičara od 21.5 milijardi dolara.

Očekuje se usporavanje rasta i u Microsoft-ovom inteligentnom Cloud poslovnom odeljenju, koje je prethodnih godina zabeležilo spektakularni rast. Prihodi Cloud-a porasli su za 24% na godišnjem nivou u četvrtom kvartalu, a kompanija očekuje da će dostići oko 21,85 milijardi dolara u prvom kvartalu 2023., što je implicitna godišnja stopa rasta od samo 6,6%.

Ostale kompanije Microsofta pokazuju sve više znakova borbe sa širim usporavanjem ekonomije.
Prihod od Xbox odeljenja za igre opao je za 12%.

Cena akcija kompanije je pala 1.76% na 237.77 dolara nakon objave rezultata u trgovanju pre otvaranja američkih berzi. 

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter