POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Microsoft prestiže Apple kao najvrednija kompanija na svetu

Microsoftova tržišna vrednost na kraju trgovačke sesije premašila je vrednost Apple-a prvi put od 2021. godine u petak, čime je postala najvrednija kompanija na svetu, dok su brige o potražnji smanjile vrednost deonica proizvođača iPhone-a.

Apple je u petak blago porastao za 0,2%, dok je Microsoft dodao 1%. Sa tim, tržišna kapitalizacija Microsoft-a iznosila je 2,887 biliona dolara, što je najviše do sada, prema podacima LSEG-a. Tržišna kapitalizacija Apple-a iznosila je 2,875 biliona dolara, izračunata podacima u prijavi dostavljenoj u četvrtak.

Brige o potražnji za pametnim telefonima smanjile su vrednost deonica Apple-a za 3% u 2024. godini nakon skoka od 48% prošle godine. Microsoft je porastao oko 3% od početka godine nakon što je porastao 57% u 2023. godini, delimično vođen vodećom pozicijom u generativnoj veštačkoj inteligenciji putem investicije u OpenAI, tvorca ChatGPT.

Tržišna kapitalizacija Apple-a dostigla je vrhunac od 3,081 biliona dolara 14. decembra, prema podacima LSEG-a.

Microsoft je uključio tehnologiju OpenAI-a u svoj niz softvera za produktivnost, potez koji je pomogao pokretanju oporavka u njegovom poslovanju u oblasti računarstva u oblaku u kvartalu od jula do septembra. Njegova prednost u oblasti veštačke inteligencije takođe je stvorila priliku za izazivanje dominacije Google-a u pretrazi na vebu.

S druge strane, Apple se suočava sa slabom potražnjom, uključujući i za iPhone, svoje glavno sredstvo. Potražnja u Kini, velikom tržištu, opala je kako se ekonomija zemlje polako oporavlja od pandemije COVID-19, a ponovno jačanje kompanije Huawei smanjuje njen udeo na tržištu.

Prodaja Apple-ovog proizvoda Vision Pro mixed-reality headset počinje 2. februara u Sjedinjenim Američkim Državama, obeležavajući najveći lansiranje proizvoda od iPhone-a 2007. godine. Međutim, UBS u izveštaju ovog tjedna procenjuje da će prodaja Vision Pro biti “relativno nevažna” za zaradu Apple-a u 2024. godini.

Nekoliko puta od 2018. godine, Microsoft je na kratko preuzeo vođstvo ispred Apple-a kao najvrednije kompanije, poslednji put 2021. godine, kada su brige o nestašici u lancu snabdevanja vezane za pandemiju COVID-19 uticale na cenu deonica proizvođača iPhone-a.

Obe tehnološke kompanije izgledaju relativno skupe s obzirom na cenu u odnosu na očekivane zarade, uobičajeni metod za procenu javnih kompanija. Apple se trguje po forward PE od 28, što je daleko iznad njegovog proseka od 19 u poslednjih 10 godina, prema podacima LSEG-a. Microsoft se trguje oko 32 puta više od očekivanih zarada, iznad njegovog 10-godišnjeg proseka od 24.

U svom najnovijem kvartalnom izveštaju u novembru, Apple je dao prognozu prodaje za praznični kvartal koja je bila ispod očekivanja Vol strita, pogođena slabom potražnjom za iPad-ima i nosivim uređajima.

Analitičari u proseku očekuju da će Apple zabeležiti rast prihoda od 0,7% na 117,9 milijardi dolara za decembarski kvartal, prema podacima LSEG-a. To bi označilo prvi rast prihoda u odnosu na prethodnu godinu u četiri kvartala. Apple objavljuje svoje rezultate 1. februara.

Analitičari očekuju da će Microsoft zabeležiti rast prihoda od 16% na 61,1 milijardu dolara, podstaknut daljim rastom u njegovom poslu u oblasti računarstva u oblaku kada izveštava u narednim nedeljama.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter