POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Morgan Stanley-ev strateg smatra da zarade neće uticati na rast berze u drugom kvartalu

Morgan Stanley-ev strateg, Majkl Vilson, kaže da zarade neće podsticati rast na tržištu akcija. On vidi rizik za S&P 500 zbog viših vrednosti i kamatnih stopa i očekuje dalja smanjenja projekcija profita u drugoj polovini godine.

To je stav sve većeg broja stratega sa Vol Strita, pri čemu je Majkl Vilson jedan od najpesimističnijih glasova na tržištu akcija – poslednji koji upozorava da će ovog puta prognoze kompanija biti važnije nego inače zbog visokih vrednosti akcija, viših kamatnih stopa i smanjene likvidnosti.

Strateg, čiji pesimistični pogled na tržište akcija još uvek nije potvrđen ove godine, izjavio je da očekuje dalja smanjenja projekcija zarada analitičara u drugoj polovini godine, “pa će ključ za akcije biti usmeren na smernice kompanija za sledeći kvartal, a ne na same rezultate”.

Akcije su ojačale u prvom delu 2023. godine zahvaljujući boljim zaradama od očekivanja, što je iznenadilo većinu stratega sa Vol Strita u njihovim projekcijama za tu godinu. Međutim, smanjenje procena profita ponovo je u porastu, a investitori sve više očekuju nestabilan izgled za akcije tokom ostatka godine. To se već počelo ispoljavati u julu, kada je S&P 500 zabeležio pad prošle nedelje usled straha od “dodatno restriktivne” politike Federalnih rezervi.

Najnovija anketa Bloombegovog servisa, Markets Live Pulse, takođe je pokazala da učesnici očekuju da upozorenja na dobit i više kamatne stope izazovu dalji pad na S&P 500 tokom ove sezone objavljivanja kvartalnih izveštaja, koja počinje izveštajima velikih američkih banaka u petak. Analitičari očekuju pad zarada u drugom kvartalu za skoro 9%, što je najveći pad u odnosu na prethodnu godinu od 2020. godine, prema podacima Bloomberg Intelligence.

Smanjenja projekcija zarada u SAD-u su u porastu, a stratezi na tržištu i investitori se pripremaju za dalji pad cena akcija.

U međuvremenu, tim za strategiju u investicionoj banci Goldman Sachs Group Inc. izjavio je da očekuje da će američke kompanije “ispuniti ili premašiti niske ciljeve” postavljene za drugi kvartal. Međutim, oni smatraju da su očekivanja analitičara o oporavku profita u 2024. godini “preoptimistična”.

Izvor: Bloomberg

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter