POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Morgan Stanley tvrdi da je odluka kompanije Apple da obustavi svoj projekat električnih automobila “pozitivan razvoj događaja”

Prema izveštaju Bloomberg News-a objavljenom u utorak, Apple navodno je obustavio razvoj svojih dugo očekivanih električnih vozila (EV), potez koji dolazi deset godina nakon početka projekta poznatog kao Projekt Titan.

Prema Bloombergu, tehnološki div je internu odluku o tome saopštio u utorak, iznenađujući gotovo 2.000 zaposlenih koji su bili uključeni u projekat.

Obustavu projekta internom oglasu su najavili izvršni direktor COO Jeff Williams i potpredsednik Kevin Lynch.

Nakon ove odluke, značajan broj timova projekta, poznat kao Specijalni projekti (SPG), biće preusmeren u odeljenje veštačke inteligencije (AI) kompanije Apple pod upravom izvršnog direktora Johna Giannandrea, fokusirajući se na generativne AI projekte.

Šira industrija električnih vozila nedavno se suočava sa izazovima poput visokih kamatnih stopa, što je smanjilo interes potrošača za obično skuplje automobile. To je dovelo do smanjenja proizvodnje i smanjenja radne snage širom sektora.

Projekat Titan bio je značajan deo Apple-ovog istraživanja u automobilskoj industriji, posebno fokusiran na tehnologiju autonomne vožnje.

Iako su ambiciozni planovi objavljeni oko 2020. godine bili da potencijalno lansiraju vozilo do 2024. ili 2025. godine, projekat se suočavao sa brojnim preprekama, uključujući prekide izazvane pandemijom COVID-19 i strateškom preoblikovanju 2019. godine koje je rezultiralo otpuštanjem 190 radnika iz tima.

Analitičari iz Morgan Stanley-a rekli su da bi vesti, ako su tačne, “bile pozitivan razvoj događaja”.

Takav potez “trebao bi omogućiti kompaniji da preusmeri resurse ka važnijim inicijativama poput Gen AI,” dodali su analitičari. Osim toga, ove akcije bi takođe pokazale “relativnu disciplinu u troškovima” od strane menadžmenta kompanije Apple.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter