POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Nafta na najnižem nivou od 2021. zbog bankarskih strahova

Cene nafte pale su u ponedeljak na najniži nivo u poslednjih 15 meseci, podstaknute zabrinutošću da bi rizici u globalnom bankarskom sektoru i potencijalno povećanje kamatnih stopa u SAD mogli da izazovu recesiju koja bi smanjila tražnju za gorivom.

U nestabilnom trgovanju, fjučersi na naftu Brent za maj su pali za 87 centi, ili 1,2%, na 72,10 dolara po barelu. Američka WTI nafta za april pala je za 85 centi, ili 1,3%, na 65,89 dolara pre isteka u utorak.

Aktivnije trgovani majski fjučersi pali su za 1,2% na 66,11 dolara po barelu.

Brent i WTI su ranije pali za oko 3 dolara, dostigavši najniže vrednosti poslednji put registrovane u decembru 2021. godine, pri čemu je WTI potonuo ispod 65 dolara po barelu. Oba pokazatelja izgubila su više od 10% svoje vrednosti prošle nedelje kako se bankarska kriza produbljivala.

Pad nafte dolazi uprkos istorijskom dogovoru da UBS, najveća švajcarska banka, kupi Credit Suisse u pokušaju da se spreči bankarska kriza u zemlji.

Međutim, bankarske akcije i obveznice nastavile su da padaju u ponedeljak jer  je poverenje investitora i dalje krhko.

Nakon što je dogovor objavljen, Federalne rezerve SAD, Evropska centralna banka i druge velike centralne banke obavezale su se da će povećati likvidnost tržišta i podržati druge banke.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter