POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Nafta oslabila skoro 6 dolara kako Iranska TV prenosi da je dogovoreno oživljavanje nuklearnog sporazuma

Nafta je u utorak ponizila skoro 6 dolara po barelu, dok je globalna referentna cena nafte Brent pala ispod ključne cene od 100 dolara, nakon što je proteheranska televizijska stanica iz Londona izvestila da su Iran i Sjedinjene Države postigli dogovor o oživljavanju nuklearnog sporazuma koji bi mogao legitimno vratila naftu Islamske Republike na izvozno tržište.

„Iran i SAD su postigli sporazum (o obnavljanju JCPOA) i biće objavljen u naredne dve ili tri nedelje“, rekao je bivši zvaničnik IAEA za Iran International, prema upozorenju koje prati Investing.com.

Nafta Brent, globalna referentna vrednost za naftu kojom se trguje u Londonu, pala je za 5,78 dolara, ili 5,5%, na 99,31 dolara po barelu, nakon što je ranije pala za više od 6 dolara na najniži nivo od 96,64 dolara. Brent je u ponedeljak zatvorio sednicu za skoro 4%.

Nafta West Texas Intermediate kojom se trguje u Njujorku, referentna vrednost za američku naftu, postigla je pad od 5,37 dolara, ili 5,5%, na 91,64 dolara po barelu nakon što je najniži nivo na sesiji bio 90,56 dolara. Samo dan ranije, WTI je skočio 4,2%.

Ukoliko WTI ne doživi brzi oporavak, mogao bi da se vrati na najniže vrednosti od 88 dolara koje smo videli poslednjih nedelja, upozorio je Sunil Kumar Diksit, tehnički stručnjak za naftu i strateg na SKCharting.com.

„Tehnički, današnja akcija cena bila je savršeno usklađena sa 50-dnevnom EMA-om i dnevnim srednjim Bolingerovim opsegom“, objasnio je Diksit, pozivajući se na eksponencijalni pokretni prosek za WTI.

„Ukoliko se ne pojavi jaka kupovina u rasponu od 91 do 88 dolara, WTI bi mogao podleći medveđem pritisku i pasti direktno na 88,55 dolara, što označava 61,8% Fibonačijevog povratka njegovog uspona sa 62,43 dolara na 130,50 dolara.

JCPOA, ili Zajednički sveobuhvatni plan akcije, je zvanični opis iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine između Teherana i šest globalnih sila, pod okriljem Obamine administracije.
Donald Tramp, predsednik SAD posle Baraka Obame, otkazao je JCPOA 2018. godine i uveo sankcije iranskoj nafti. Predsednik Džo Bajden, koji je nasledio Trampa, dozvolio je pregovore sa Iranom od prošle godine kako bi se oživeo sporazum.

Iran International je televizijska stanica na persijskom jeziku sa sedištem u Londonu, namenjena iranskim gledaocima i koja emituje besplatno preko satelita. Njegov izveštaj nije mogao odmah da bude verifikovan bez zvaničnog saopštenja iz Teherana ili Sjedinjenih Država.

Identitet bivšeg zvaničnika IAEA — što je skraćenica za Međunarodnu agenciju za atomsku energiju — takođe nije poznat.

Pritisku na naftu pojačali su izveštaji u ruskim medijima da proizvođački savez OPEC+ još ne razgovara o mogućnosti smanjenja proizvodnje.

Cene nafte su skočile skoro 4 dolara ili 4% na prethodnoj sesiji pošto su kupci ušli na tržište zbog očekivanja smanjenja proizvodnje od strane 23 zemlje OPEC+.

OPEC+, koji se sastoji od 13-člane Organizacije zemalja izvoznica nafte, koju predvodi Saudijska Arabija, i deset saveznika za proizvodnju nafte kojima rukovodi Rusija, sastaće se 5. septembra.

Inflacija je blizu dvocifrene teritorije u mnogim najvećim svetskim ekonomijama.
Ovo bi moglo da podstakne centralne banke u Sjedinjenim Državama i Evropi da pribegnu agresivnijem povećanju kamatnih stopa, što bi moglo usporiti privredni rast i uticati na potražnju za gorivom.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter