POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Nafta ostvarila gubitke zbog ekonomskog usporavanja

Nafta je u sredu oslabila drugi dan zaredom pošto se produbila zabrinutost zbog globalnih ekonomskih nepogoda, izbrisavši rast cena zabeležen nakon iznenadnog obećanja najvećeg izvoznika nafte Saudijske Arabije da će dodatno smanjiti proizvodnju tokom vikenda.

Fjučersi na naftu Brent oslabili su 56 centi, ili 0,7%, na 75,73 dolara po barelu. Američki fjučers sirove nafte WTI oslabio je 52 centa, takođe 0,7%, na 71,22 dolara po barelu.

Obe referentne vrednosti su u ponedeljak skočile za više od 1 dolar nakon odluke Saudijske Arabije tokom vikenda da smanji proizvodnju za milion barela dnevno (bpd) na 9 miliona barela dnevno u julu.

Zalihe benzina u SAD porasle su za oko 2,4 miliona barela, a zalihe destilata porasle su za oko 4,5 miliona barela u sedmici koja se završila 2. juna.

Neočekivano nagomilavanje zaliha goriva izazvalo je zabrinutost zbog potrošnje najvećeg svetskog korisnika nafte, posebno pošto je tražnja za putovanjima rasla tokom vikenda Dana sećanja.

U međuvremenu, američka Uprava za energetske informacije (EIA) saopštila je u utorak da će američka proizvodnja sirove nafte ove godine rasti brže i da će se povećanje tražnje ohladiti u poređenju sa prethodnim očekivanjima.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter