POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Nafta pada jer ekonomske brige ukazuju na oskudnije snabdevanje

Cene nafte pale su u ponedeljak jer je zabrinutost po pitanju tražnje za gorivom u najvećim svetskim potrošačima nafte, Sjedinjenim Državama i Kini, nadmašila pozitivno raspoloženje nastalo zbog pooštravanja snabdevanja OPEC+.

Fjučersi na naftu Brent pali su za 26 centi, ili 0,35%, na 73,91 dolara po barelu, dok je američka nafta WTI bila na 69,34 dolara po barelu, što je pad od 20 centi, ili 0,29%.

Prošle sedmice, oba pokazatelja su pala četvrtu uzastopnu nedelju, što je najduži niz sedmičnih padova od septembra 2022, zbog zabrinutosti da bi Sjedinjene Države mogle ući u recesiju usled „značajnog rizika“ od istorijskog neispunjenja obaveza početkom juna.

Investitori su tražili sigurno utočište kao što je američki dolar, koji je ojačao ​​čineći robu denominiranu u dolarima skupljom za vlasnike drugih valuta.

Ipak, globalne zalihe sirove nafte mogle bi da se smanje u drugoj polovini pošto grupacija OPEC+, Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, uključujući Rusiju, dodatno smanjuju proizvodnju.

Grupacija je u aprilu objavila da će neke članice dodatno smanjiti proizvodnju za oko 1,16 miliona barela dnevno, čime će ukupan obim smanjenja iznositi 3,66 miliona barela dnevno, prema proračunima Rojtersa.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter