POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Nafta pada na šestomesečni minimum kako su strahovi od recesije sve veći

Nafta je u sredu dosegla najniži nivo u šest meseci nakon kratkog rasta jer je zabrinutost zbog mogućnosti globalne recesije koja će oslabiti potražnju zasenila izvještaj koji pokazuje niže zalihe sirove nafte i benzina u SAD.

Brojke u sredu su malo doprinele poboljšanju ekonomske situacije, pokazujući da je britanska inflacija potrošačkih cena u julu skočila na 10,1%, što je najviši nivo od februara 1982. godine, pojačavajući pritisak na domaćinstva.

Brent sirova nafta je pala na 91,51 dolara, najniže od februara, a do 09:31 GMT je pala za 5 centi na 92,29 dolara. Američka nafta West Texas Intermediate (WTI) oslabila je 20 centi, ili 0,2%, na 86,33 dolara.

„Tržište nafte se bori da se otrese straha od recesije, i malo je toga što ukazuje na to da će se to uskoro promeniti“, rekao je Stiven Brenok iz naftnog brokera PVM.

Ranije su cene dobile podršku iz izveštaja koji pokazuje niže zalihe sirove nafte i goriva u SAD.
Zalihe sirove nafte pale su za oko 448.000 barela, a benzina za oko 4,5 miliona barela, rekli su izvori pozivajući se na podatke Američkog instituta za naftu u utorak.

Zvanični podaci o inventaru Uprave za energetske informacije su objavljeni u 14:30 GMT. [EIA/S]

Nafta je skočila 2022. godine, približivši se rekordnom maksimumu od 147 dolara u martu nakon što je ruska invazija na Ukrajinu pogoršala zabrinutost za snabdevanje. Cene su od tada pale pošto su te zabrinutosti prevaziđene perspektivom recesije.

„Postoje sve veći negativni rizici kao rezultat izgleda rasta i stalne neizvesnosti oko kineskih ograničenja COVID-a“, rekao je Krejg Erlam iz brokerske kuće OANDA.

Egzodus učesnika, posebno hedž fondova i špekulanata, učinio je dnevne oscilacije cena daleko veće nego prethodnih godina.

Što se tiče snabdevanja naftom, tržište čeka razvoj događaja od pregovora o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. sa svetskim silama, što bi na kraju moglo dovesti do povećanja iranskog izvoza nafte ako se postigne dogovor.

Evropska unija i Sjedinjene Države saopštile su u utorak da proučavaju odgovor Irana na ono što je EU nazvala svojim „konačnim“ predlogom za spas sporazuma.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter