POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Nafta raste kako ponuda postaje sve ograničenija dok zabrinutost raste

Nakon što su u porastu tri nedelje uzastopno, cene nafte su malo porasle u ponedeljak jer su očekivanja smanjenja ponude iz Saudijske Arabije i drugih članica OPEC+ nadjačala zabrinutost o usporavanju globalnog rasta koji bi smanjio potražnju za benzinom.

Nafta je prošle nedelje skočila za više od 6% nakon što su OPEC+, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici, uključujući Rusiju, iznenadili tržište novom rundom smanjenja proizvodnje koja je počela u maju.

Nafta Brent je u ponedeljak porasla 19 centi, ili 0,2%, na 85,31 dolara po barelu, dok je američka nafta West Texas Intermediate ojačala 9 centi na 80,79 dolara.

“Oni koji su bili u medvedjem trendu dovode u pitanje izglede tražnje u svetlu smanjenja, dok je očigledno da oni koji su bili bikovski sada vide još zategnutije tržište u drugoj polovini”, rekao je šef ING-ovog odeljenja za istraživanje roba Voren Paterson.

Dodatak smanjenju u snabdevanju je obustavljanje severnog izvoza Iraka. Prošle nedelje je potpisan sporazum o ponovnom pokretanju tokova, ali od četvrtka oni nisu nastavljeni.

Nafta je takođe dobila podršku zbog strmijeg pada zaliha sirove nafte u SAD prošle nedelje nego što se očekivalo, kao i pada zaliha benzina i destilata, što nagoveštava rastuću potražnju.

Na globalnim finansijskim tržištima, američki izveštaj o inflaciji koji će biti objavljen u sredu mogao bi pomoći investitorima da procene kratkoročnu putanju kamatnih stopa.

„Ovonedeljni američki podaci mogli bi da otežaju raspoloženje ako jaki brojevi pojačaju očekivanja da će Fed nastaviti na svom putu zaoštravanja, dok slabi brojevi ukazuju na ekonomske probleme, što znači da u svakom slučaju raste averzija prema riziku“, rekla je Vandana Hari, osnivač dobavljač analize tržišta nafte Vanda Insights.

Takođe dolaze mesečni izveštaji OPEC-a u četvrtak i Međunarodne agencije za energiju u petak, koji će ažurirati prognoze potražnje i ponude nafte.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter