PRIJAVI SE ZA KURS BERZE (POPUST 50%)

Pretraga
Close this search box.

Nafta raste na najviše tronedeljne vrednosti dok OPEC+ pristaje na duboke rezove, a zalihe u SAD padaju

Cene nafte porasle su u sredu na tronedeljne maksimume, pošto je OPEK+ pristao na najdublje smanjenje proizvodnje od pandemije COVID-a 2020, uprkos zategnutom tržištu i protivljenju smanjenju SAD i drugih.

Cene su takođe porasle na osnovu podataka američke vlade koji su pokazali da su zalihe sirove nafte i goriva pale prošle nedelje. [EIA/S]

Nafta Brent je porasla za 1,57 dolara, ili 1,7 odsto, na 93,37 dolara za barel. Brent je dostigao najviši nivo od 93,96 dolara po barelu, najviši od 15. septembra.

Američka nafta West Texas Intermediate (WTI) porasla je za 1,24 dolara, ili 1,4 odsto, na 87,76 dolara za barel. Tokom sesije dostigao je 88,42 dolara po barelu, najviše od 15. septembra.

I Brent i WTI su naglo porasli u poslednja dva dana.

Smanjenje od 2 miliona barela dnevno (bpd) iz OPEC+ moglo bi da podstakne oporavak cena nafte koje su pale na oko 90 dolara sa 120 dolara pre tri meseca zbog straha od globalne ekonomske recesije, rasta američkih kamatnih stopa i jačeg dolara.

Nafta je ove sedmice rasla u očekivanju smanjenja, rekla je Fiona Cincotta, viši analitičar finansijskih tržišta u Citi Index-u.

„Pravi uticaj velikog smanjenja bio bi manji, s obzirom na to da neke članice ne uspevaju da dostignu svoje proizvodne kvote“, dodao je Sinkota.

U avgustu, OPEC+ je propustio cilj proizvodnje za 3,58 miliona barela dnevno, pošto je nekoliko zemalja već pumpalo znatno ispod svojih postojećih kvota.

„Verujemo da će nove ciljeve proizvodnje uglavnom snositi ključne zemlje Bliskog istoka, predvođene Saudijskom Arabijom, UAE i Kuvajtom“, rekao je Horhe Leon, analitičar kompanije Ristad Energi.

U međuvremenu, zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak izjavio je u sredu da bi Rusija mogla da smanji proizvodnju nafte kako bi nadoknadila negativne efekte ograničenja cena koje je Zapad uveo zbog akcija Moskve u Ukrajini.

Sjedinjene Države su vršile pritisak na proizvođače OPEC+ da izbegnu duboke rezove, rekao je za Rojters izvor upoznat sa ovim pitanjem, dok predsednik Džo Bajden nastoji da spreči rast cena benzina u SAD uoči kongresnih izbora na poluvremenu 8. novembra.

Bajden se cele godine bori sa višim cenama benzina, koje su se smanjile nakon skoka, nešto što je njegova administracija rekla kao veliko dostignuće.

U snabdevanju SAD, zalihe sirove nafte, benzina i destilata pale su prošle nedelje, saopštila je Uprava za energetske informacije. Zalihe sirove nafte zabeležile su iznenađujuće smanjenje od 1,4 miliona barela na 429,2 miliona barela. [EIA/S]

Zalihe benzina u SAD pale su više od očekivanog za 4,7 miliona barela, dok su zalihe destilata, koje uključuju dizel i lož ulje, takođe zabeležile pad od 3,4 miliona barela nego što se očekivalo.

„Definitivno vidimo da zalihe benzina i dizela padaju prilično dramatično“, rekao je Fil Flin, analitičar Price Futures Group u Čikagu. „Mantra koju smo viđali poslednjih nedelja je da se ekonomija usporava i cene nafte su pale zbog najveće potražnje, ali izgleda da se ovi brojevi drže mnogo bolje nego što bi ljudi mislili.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter