POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Nafta raste zbog mogućnosti smanjenja isporuke OPEC+

Nafta je u ponedeljak porasla za skoro 1% pošto su potencijalno smanjenje proizvodnje OPEC+ i sukob u Libiji pomogli da se neutrališe jak američki dolar i strašne izglede za rast SAD.

Saudijska Arabija, de fakto lider Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), prošle nedelje je istakla mogućnost smanjenja proizvodnje, za koje izvori kažu da bi se moglo poklopiti sa povećanjem snabdevanja iz Irana ako postigne nuklearni sporazum sa Zapadom.

Nafta Brent je porasla za 65 centi, ili 0,6%, na 101,64 dolara po barelu do 08:15 GMT, produžavajući prošlonedeljni rast od 4,4%.
Američka nafta West Texas Intermediate (WTI) porasla je za 1,22 dolara, ili 1,3%, na 94,28 dolara nakon što je prošle nedelje porasla za 2,5%.

„Cene nafte su sve veće u nadi da će OPEC i njegovi saveznici smanjiti proizvodnju kako bi se uspostavila tržišna ravnoteža kao odgovor na oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma“, rekla je Suganda Sačdeva, potpredsednica za istraživanje robe u Religare Brokingu.

OPEC+, koji se sastoji od OPEC-a, Rusije i savezničkih proizvođača, sastaje se da odredi politiku 5. septembra.

Cena sirove nafte je ove godine porasla, a Brent se približio rekordnoj vrednosti od 147 dolara u martu, pošto je ruska operacija u Ukrajini pogoršala zabrinutost u pogledu snabdevanja.
Sve veći strah od visokih kamatnih stopa, rizika od inflacije i recesije od tada opterećuje tržište.

Dobitak nafte bio je ograničen snažnim američkim dolarom, koji je u ponedeljak dostigao maksimum u 20 godina nakon što je predsedavajući Federalnih rezervi signalizirao da će kamatne stope biti duže zadržane kako bi se obuzdala inflacija.

„Dok jak dolar sputava široke cene roba, problem nedovoljne ponude na naftnim tržištima će verovatno nastaviti da podržava pristrasnost naviše“, rekla je analitičarka CMC Marketsa Tina Teng.

Nemiri u glavnom gradu Libije proteklog vikenda, koji su rezultirali 32 smrtna slučaja, izazvali su zabrinutost da bi zemlja mogla da sklizne u potpuni sukob i poremeti snabdevanje naftom iz zemlje OPEC-a.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter