PRIJAVI SE ZA KURS BERZE (POPUST 50%)

Pretraga
Close this search box.

Naftni gigant Aramco napravio rekordne rezultate u prvom kvartalu dok cene nafte rastu.

Aramco, najveća svetska naftna kompanija, zabeležila je u nedelju povećanje neto dobiti od više od 80 odsto, nadmašivši procene analitičara i postavila novi kvartalni rekord zarade od IPO-a.

U prva tri meseca ove godine, neto prihod ovog velikana iz Saudijske Arabije porastao je za 82% na 39,5 milijardi dolara, u odnosu na 21,7 milijardi dolara u istom periodu prošle godine. Rojters je anketirao analitičare, koji su predvideli neto prihod od 38,5 milijardi dolara.

Rekordni kvartal kompanije Aramco dolazi usred uspešne godine za Big Oil*, koji je imao koristi od snažnog skoka cena nafte i gasa. Više cene sirove nafte, povećane količine prodate i povećana profitabilnost, navodi Aramco.

„Naše strateško širenje nizvodno napredovalo je i u Aziji i Evropi tokom prvog tromesečja, i nastavljamo da otkrivamo mogućnosti koje dopunjuju naše ciljeve rasta“, rekao je predsednik i izvršni direktor Aramka Amin Naser u izjavi objavljenoj u nedelju.

„Uprkos rastućoj volatilnosti tržišta, posvećeni smo pružanju pomoći u zadovoljavanju svetske potražnje za energijom koja je pouzdana, pristupačna i sve održivija.“

globe gce10152a8 1280
Naftni gigant Aramco napravio rekordne rezultate u prvom kvartalu dok cene nafte rastu. 2

Aramco je ove nedelje pretekao Apple i postao najvrednija kompanija na svetu, sa tržišnom vrednošću od oko 2,43 triliona dolara, u sredu.

U nedelju se činilo da je tržišna kapitalizacija kompanija slična.

Do sada u 2022, Aramco akcije su porasle za skoro 15%. Naftni gigant je u martu objavio da se njegova celogodišnja zarada više nego udvostručila zbog porasta cena nafte, koje je podstakla ruska operacija u Ukrajini, približavanje sankcijama Evropske unije na rusku naftu i verovatnoća otežanog snabdevanja.

*Big Oil je naziv koji se koristi za opisivanje šest ili sedam najvećih svetskih naftnih i gasnih kompanija kojima se javno trguje na svetskim berzama.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter