POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Najbolja 3 IPO-a na koje treba obratiti pažnju u 2024. godini i kako investirati na IPO-u

  1. godina mogla bi biti jaka za inicijalne javne ponude (IPO-ove), sa nekoliko značajnih kompanija koje se pripremaju za svoje javne početke na berzi.

Među veoma očekivanim IPO-ovima, ističu se tri: Reddit, Shein i Stripe. Kako tržište IPO-a dobija na zamahu, očekuje se da će ove kompanije privući pažnju investitora i stručnjaka iz industrije, ukazujući na potencijalno nove investicione mogućnosti.

Reddit IPO

Najnoviji izveštaji navode da Reddit traži procenu do 6,5 milijardi dolara u svom nadolazećem IPO-u, pri čemu kompanija planira da vrednuje svoj IPO između 31 i 34 dolara po akciji.

Ovaj gigant društvenih medija podneo je zahtev za izlazak na berzu u februaru. Kompanija, koja navodno planira da lansira svoj IPO u martu, ima za cilj da trguje na Njujorškoj berzi (NYSE) pod simbolom RDDT.

Prema rečima Gregoryja Sichenzie, osnivačkog partnera Sichenzia Ross Ference Carmel, Reddit je “jedini održiv kandidat” od tri IPO-a, iako primećuje da se suočavaju “sa mnogim preprekama”, uključujući njihovu procenu od 6,5 milijardi dolara.

“Ona je ranije nudila akcije privatno po proceni od 10 milijardi dolara. Sada planira da ponudi akcije svojim korisnicima umesto institucijama, što će predstavljati dodatne rizike i volatilnost u trgovanju”, rekao je Sichenzia za Investing.com.

Shein IPO

Što se tiče Sheina, potencijalni američki IPO čini se da je naišao na neke prepreke. Sichenzia primećuje da kompanija “izgleda da je zaustavila svoj američki IPO i sada razmatra druge pravne jurisdikcije”.

Najnoviji izveštaji navode da ovaj brzi trgovacčki lanac mode razmatra mogućnost promene svog prvog javnog ponuđenja sa Njujorka na London. To je zbog prepreka za listanje u SAD-u. Kompanija je osnovana u Kini, ali je sada sa sedištem u Singapuru.

Iako su SAD i dalje poželjna destinacija, veze Sheina sa Kinom privukle su pažnju američkih zakonodavaca koji su postavili pitanje koliko kontrole kineski regulatori imaju nad poslovanjem.

Ako bi Shein prebacio svoj IPO u London, to bi predstavljalo veoma potrebno pojačanje londonskom tržištu, koje je poslednjih godina imalo problema da privuče i zadrži velike igrače.

Stripe IPO

Što se tiče Stripea, veoma očekivani IPO je bio predmet intenzivnih spekulacija, s obzirom na procenjenu vrednost kompanije od 65 milijardi dolara koja sugerira da javno listiranje neće uskoro uslediti.

Sichenzia kaže: “Stripe je upravo postavio svoju procenu na nerealne nivoe i ne čini se da je spreman za IPO u skorije vreme.”

Navodno je kompanija osigurala sporazume sa investitorima da ponudi likvidnost trenutnim i bivšim zaposlenima po proceni od 65 milijardi dolara putem tender ponude.

Ta procena predstavlja povećanje od 30% u poređenju sa procenom Stripea u martu prošle godine, kada je prikupio 6,5 milijardi dolara po proceni od 50 milijardi dolara. Međutim, niža je od procene od 95 milijardi dolara u martu 2021. godine.

Kako investirati u IPO

Iako su ove kompanije intrigantne, Sichenzia smatra da je “investiciona prilika sa svih 3 ograničena”.

Upitan da li IPO-ovi služe kao pokazatelji za buduće i druge ponude u drugom kvartalu, rekao je da ne misli tako, jer postoje “drugi, širi IPO-ovi koji bolje odražavaju trenutno tržište IPO-ova.”

Prema Sichenziji, institucionalni investitori trenutno “traže profitabilne uspostavljene kompanije sa pravim osnovama umesto sjajnih startapova sa potencijalno velikim usponima.”

Ipak, kupovina IPO-a može biti složen proces za maloprodajne investitore. Investitori prvo treba da otvore brokerski račun i utvrde da li ispunjavaju uslove za učešće u IPO-u.

Ako su kvalifikovani, investitor će morati da izrazi interes svom brokeru. Međutim, važno je napomenuti da to ne garantuje dobijanje akcija, jer brokeri dobijaju ograničenu alokaciju.

Ako investitorov broker dodeli akcije, on može da naredi njihovu kupovinu. Ipak, važno je biti svestan cene ponude i mogućnosti fluktuacija cene akcija nakon IPO-a.

Osim toga, kada IPO postane dostupan za trgovanje, maloprodajni investitori mogu da steknu akcije novo-listane kompanije na otvorenom tržištu, ali mogu propustiti eventualne dobitke prvog dana.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter