POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Najbolji ETF-ovi na robe

Tri najuspešnija robna fonda porasla su za čak 47% u protekloj godini nudeći izloženost cenama energije pošto je nafta i dalje na najvišim nivoima u poslednjih osam godina.

To su Američki fond za benzin, američki Brent naftni fond i Invesco DB Energy Fund, koji cilja na robu iz fjučers ugovora uključujući sirovu naftu, prirodni gas, benzin i lož ulje. ETF-ovi obezbeđuju izloženost fizičkim proizvodima, a ne kompanijama koje proizvode robu.

Sa oko 50 ETF-ova robe trguje se u SAD, isključujući inverzne fondove i fondove sa leveridžom, kao i one sa manje od 50 miliona dolara imovine pod upravljanjem (AUM).

Vodeći ETF-ovi su nadmašili pad S&P 500 indeksa od 19% u prošloj godini, kao i dobitke Dow Jones Commodity indeksa od 19% od 9. novembra.

Dok su cene nekih roba, kao što su nafta i gas, pale sa najviših nivoa iz 2022. godine, nedavno je ublažavanje ograničenja COVID-a od strane kineske vlade u drugoj po veličini svetskoj ekonomiji ponovo podiglo cene.

U nastavku ćemo govoriti o tri najbolja ETF-a za robu. Svi podaci su od 10. novembra.

Američki fond za benzin LP (UGA)

Učinak tokom jedne godine: 47,0%

Odnos troškova: 0,96%

Tromesečni prosečni dnevni obim: 53.889

Sredstva pod upravljanjem: 108,6 miliona dolara

Datum početka emitovanja: 26. februar 2008.

Emitent: Marigold Cos, Inc.

UGA je strukturisan kao skup roba, to jest, privatna investiciona struktura koja grupiše doprinose investitora u cilju trgovine fjučersima i opcijama u robi. Dizajniran je da prati kretanje cena benzina. ETF nudi investitorima način da se klade na porast cena benzina ulaganjem u fjučers ugovore na preformulisanu mešavinu benzina za mešanje kiseonika (RBOB) i druge fjučerse vezane za benzin.
Fond takođe može investirati u terminske i svop ugovore.

Fond pruža investitorima način da sprovedu kratkoročnu taktičku opkladu ka specifičnom segmentu energetskog tržišta.

Brent naftni fond Sjedinjenih Država (BNO)

Učinak tokom jedne godine: 39,1%

Odnos troškova: 1,09%

Godišnji prinos od dividendi: N/A

Tromesečni prosečni dnevni obim: 407.155

Sredstva pod upravljanjem: 270,7 miliona dolara

Datum početka emisije: 10. jun 2010.

Izdavač: Marigold Cos, Inc.

BNO je takođe strukturiran kao skup roba. Cilj BNO-a je da dnevne procentualne promene u neto vrednosti imovine (NAV) njegovih akcija odražavaju fluktuacije spot cene sirove nafte tipa Brent. Ta cena se meri kretanjem cene BNO-ovog referentnog ugovora o naftnim fjučersima. Referentna vrednost ETF-a je mesečni fjučers ugovor kojim se trguje na ICE fjučers berzi. Budući da se nafta Brent često trguje po različitoj ceni od WTI nafte, BNO može biti koristan način za sticanje alternativne izloženosti.
Njegov primarni fond su fjučers ugovori na sirovu naftu Brent. BNO takođe može investirati u terminske i svop ugovore.

Invesco DB energetski fond (DBE)

Učinak tokom jedne godine: 38,4%

Odnos troškova: 0,77%

Godišnji prinos od dividendi: N/A

Tromesečni prosečni dnevni obim: 142.442

Sredstva pod upravljanjem: 229,5 miliona dolara

Datum početka emisije : 5. januar 2007.

Izdavač: Invesco

Kao i druga dva fonda, DBE je takođe strukturiran kao robni fond. Ulaže u fjučers ugovore nekih od roba kojima se najviše trguje na svetu, uključujući laku slatku sirovu naftu (WTI), lož ulje, Brent sirovu naftu, RBOB benzin i prirodni gas. Njegov cilj je da prati promene u DBIQ indeksu optimalnog prinosa viška energije, koji uključuje fjučers ugovore na energente kojima se intenzivno trguje.

Fond pruža isplativ i pogodan način za investitore da steknu izloženost fjučersima energenata. Međutim, možda nije pogodan za sve investitore, jer je fokusiran na ulaganja na veoma nestabilnim tržištima.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter