POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Najvažnije stvari za nedelju pred nama

Nedelja koja je pred nama će doneti najvažniji mesečni izveštaj o zapošljavanju u SAD, dok tržišta akcija kreću u drugi kvartal, sastaje se OPEC, a centralne banke u Australiji i Novom Zelandu treba da donesu svoje najnovije odluke o kamatnim stopama.

Nepoljoprivredni platni spiskovi

Investitori će u petak ispratiti izveštaj o platnim spiskovima koji se ne odnose na poljoprivredu u potrazi za novim ažuriranim informacijama o zdravlju tržišta rada koje je ostalo robusno tokom protekle godine, suočeno sa nizom povećanja stopa od strane Federalnih rezervi.

Ekonomisti očekuju da će američka ekonomija otvoriti 238.000 radnih mesta u martu nakon povećanja od 311.000 u februaru. Predviđa se da će prosečna zarada po satu rasti po godišnjoj stopi od 4,3%, što bi bila najsporija stopa od jula 2021.

Martovski izveštaj o zapošljavanju biće poslednji pre predstojećeg sastanka Fed-a u maju, a investitori su podeljeni oko toga da li će kreatori politike poslednji put povećati stope. Povećanje iznad 200.000 radnih mesta verovatno će pojačati očekivanja za povećanje stope od 25 baznih poena.

Zvaničnici Fed-a su naznačili da očekuju da će stope ostati na sadašnjem nivou do kraja ove godine kako bi se pomoglo u borbi protiv inflacije.

Ostali podaci

Ekonomski kalendar uključuje izveštaje o otvaranju radnih mesta u februaru (utorak) i martovske podatke o zapošljavanju u privatnom sektoru u sredu.

Nekoliko kreatora politike Fed-a trebalo bi da govori tokom nedelje, uključujući predsednicu Fed-a Klivlenda Loretu Mester, predsednika FED-a Sent Luisa Džejmsa Bularda i guvernera FED-a Lizu Kuk.

Zvaničnici Fed-a su naznačili da očekuju da će stope ostati na sadašnjem nivou do kraja ove godine kako bi se inflacija vratila na 2%. Ali, dok inflatorni pritisci ostaju povišeni, zvaničnici će takođe morati da odvagaju efekat viših kamatnih stopa na finansijsku stabilnost nakon nedavnih previranja u bankarskom sektoru.

Tržišta akcija

Američka tržišta kapitala zabeležila su solidne dobitke u prvom tromesečju uprkos naglim rasprodajama akcija banaka nakon što je kolaps dve regionalne banke izazvao strahove zbog šire finansijske krize.

Nasdaq je ojačao 16,8% što je najveći kvartalni procentualni rast od 2020.
S&P 500 je porastao za 7%, gde se oporavio nakon pada od skoro 20% u 2022., a Dow Jones Industrial Average je završio kvartal u porastu od 0,4%.

Oprezni investitori kažu da zbog tih dobitaka akcije postaju podložnije ekonomskom padu.

U kojoj meri su akcije uticale na moguću recesiju – i da li će je privreda doživeti – bila je tačka spora na Volstritu.

Sastanak OPEC-a

OPEC+ će verovatno ostati pri svom postojećem dogovoru o smanjenju proizvodnje nafte na sastanku u ponedeljak, preneo je Rojters, nakon što su se cene nafte oporavile posle pada na najniže vrednosti u poslednjih 15 meseci.

Nafta se oporavila na 80 dolara po barelu nakon što je 20. marta pala na blizu 70 dolara.

OPEC+, koji se sastoji od Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika na čelu sa Rusijom, treba da održi virtuelni sastanak svog ministarskog nadzornog panela, koji uključuje Rusiju i Saudijsku Arabiju, u ponedeljak.

Pad cena nafte je problem za većinu članica OPEC+ jer se njihove ekonomije u velikoj meri oslanjaju na prihod od nafte.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter