POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Nasdaq se zadužuje 5 milijardi dolara za kupovinu Adenza

Nasdaq, Inc je saopštio da namerava da emituje dug u vrednosti od 5,07 milijardi dolara kako bi finansirao kupovinu softverske kompanije Adenza, koja je u vlasništvu Thoma Bravo.

Ugovor vredan 10,5 milijardi dolara, koji je najavljen ranije ovog meseca kako bi se transformisao u kompaniju za finansijsku tehnologiju, sastoji se od 5,75 milijardi dolara u gotovini i 85,6 miliona akcija Nasdaq zajedničkih akcija.

Nasdaq planira da emituje senior notes u vrednosti od 4,25 milijardi dolara i 750 miliona evra (821,33 miliona dolara), prema saopštenju.

Kompanija sa sedištem u Njujorku saopštila je da je obezbedila potpuno kratkoročno finansiranje za gotovinski deo transakcije i planira da emituje oko 5,9 milijardi dolara duga između potpisivanja i zatvaranja ugovora.

Nasdaq i mnogi njegovi konkurenti su se pretvorili u kompanije za finansijsku tehnologiju, uglavnom putem akvizicija, jer su regulatorne i nacionalne prepreke efikasno sprečile velika prekogranične spajanja berzi, a obim trgovanja je opao nakon finansijske krize 2008-2009, što je uticalo na prihode zasnovane na transakcijama.

Akvizicije američkog operatera berze uključivale su nordijskog vlasnika tržišta OMX za 3,7 milijardi dolara 2007. godine, International Securities Exchange za 1,1 milijardu dolara 2016. godine, pružaoca sadržaja i analitike eVestement za 705 miliona dolara 2017. godine i softversku kompaniju za borbu protiv finansijskog kriminala Verafin za 2,75 milijardi dolara 2020. godine.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter