POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Naučnici su koristili veštačku inteligenciju da bi pronašli i pratili 95.000 prevara za “besplatno deljenje kriptovaluta” na Twitteru


Tim sa Univerziteta San Diego State otkrio je da je gotovo milion dolara prevara izvedeno nad žrtvama putem funkcije Listi na Twitteru – sada nazvane X.

Istraživači sa Univerziteta San Diego State u Kaliforniji razvili su sistem veštačke inteligencije (AI) kako bi identifikovali, pratili i otkrili prevarantske prezentacije besplatnih kriptovaluta na X (ranije poznatom kao Twitter).

Nazvan GiveawayScamHunter, ovaj automatizovani sistem otkrio je 95.111 lista sa prevarantskim sadržajem između juna 2022. i juna 2023. koje su kreirali korisnici sa 87.617 naloga na X društvenoj mreži.

Istraživači su koristili alatku kako bi autonomno izvukli internet domene i novčanike povezane sa prevarom. Na taj način su prikupili 327 internet domena povezanih sa prevarom i 121 novu adresu novčanika za kriptovalute povezanih sa prevarom.

Prvi korak ka rešavanju problema uključivao je identifikaciju novog vektora napada kod prevara koje nude besplatne kriptovalute: Twitter Liste. Zbog svoje prirode dozvole u okviru funkcije Lista na društvenoj mreži, predstavlja jednostavno sredstvo za umrežavanje koje prevaranti mogu zloupotrebiti.

Kako bi utvrdili koje liste se bave prevarantskim sadržajem, tim je koristio obradu prirodnog jezika na osnovu podataka o ranije identifikovanim prevarama koje nude besplatne kriptovalute.

1651638b e9c7 4253 8d1a 3aa980b9b2e7
Automatizovana detekcija za “GiveawayScamHunter”. Izvor: Li, et ai


Korišćenjem ovog metoda istraživači su bili u mogućnosti da identifikuju skoro 100.000 slučajeva lista za prevaru sa poklanjanjem koristeći ovu metodu, što im je omogućilo da prikupe podatke o prevarnim veb sajtovima i novčanicima koji nisu ranije prijavljeni.

Koristeći ove podatke, tim je došao do mnogih uvida u to kako se ove prevare odvijaju, kako prevaranti ciljaju žrtve i približan broj žrtava prevarenih tokom jednogodišnjeg perioda istraživanja.

Prema radu:

“Prateći transakcije adresa prevarene kriptovalute, ovaj rad otkriva da je preko 365 žrtava napadnuto od strane prevare, što je rezultiralo procenjenim finansijskim gubicima od 872.000 USD.”

Naučnici su svoje rezultate i povezane naloge, domene i adrese novčanika prijavili i X-u i zajednici za kriptovalute/blokčein. Međutim, prema njihovom radu, 43,9% povezanih naloga ostalo je aktivno do datuma njegovog objavljivanja 10. avgusta – iako istraživači napominju da je većina njih verovatno spam nalozi koji nisu u aktivnoj upotrebi.

Izvor: Cointelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter