POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Ne samo cena bitkoina: faktori koji utiču na profitabilnost rudara BTC

Pošto se mnogi vlasnici kriptovaluta spremaju za tržište medveda, koji su faktori koji utiču na rudarski posao?

Tekuće tržište kriptovaluta izazvalo je ogroman pad profitabilnosti rudarenja bitkoina (BTC), pošto troškovi rudarenja BTC nadmašuju cenu bitkoina.

Usko povezana sa padom cene BTC-a, profitabilnost rudarenja bitkoina opada od kraja 2021. i dostigla je najniže višemesečne nivoe početkom jula 2022.

Prema podacima sa veb lokacije za praćenje kriptovaluta Bitinfocharts, profitabilnost rudarenja BTC-a pala je na samo 0,07 dolara dnevno za 1 terahaš u sekundi (THash/s) 1. jula 2022., dotaknuvši najniži nivo od oktobra 2020.

Pad profitabilnosti rudarenja BTC-a izazvao je neke velike promene u industriji kripto rudarstva.

Niže cene bitkoina podstakle su prodajni pritisak jer su rudari bili primorani da prodaju svoj BTC kako bi nastavili rudarenje i platili struju. Većina velikih kompanija za rudarenje kriptovaluta kao što je Core Scientific morala je da proda značajnu količinu bitkoina da bi preživela teške tržišne uslove.

Rastuća neprofitabilnost rudarenja BTC-a takođe je izazvala veliki pad potražnje za uređajima za kripto rudarenje, što je dovelo do toga da mnogi rudari prodaju svoj hardver za rudarenje sa popustom.

Kako niže cene rudara specifičnih za aplikacije (ASIC) i grafičkih procesorskih jedinica (GPU) mogu izazvati veće interesovanje novih rudara, ključno je zapamtiti da je cena hardvera za rudarenje samo jedan od mnogih faktora koji stoje iza profitabilnosti rudarenja BTC-a.

Šta je profitabilnost rudarenja bitkoina i kako se definiše?

Rudarstvo bitkoina je ekonomska aktivnost koja uključuje proizvodnju digitalne valute Bitcoin koristeći računarsku snagu rudara zasnovanih na GPU-u ili posebno dizajniranih ASIC rudara.

Profitabilnost Bitcoin rudarstva je mera koja definiše stepen do kojeg Bitcoin rudar donosi profit na osnovu velikog broja faktora, uključujući cenu Bitcoina, poteškoće rudarenja, cenu energije, vrstu hardvera za rudarenje i druge.

Faktor 1: Bitcoin cena i blok nagrade

Cena bitkoina je jedan od najočitijih faktora koji utiču na profitabilnost rudarenja BTC-a, jer je vrednost BTC-a direktno proporcionalna profitu koji ostvaruju rudari.

Tržišta medveda izazivaju još veću pažnju rudara na cenu BTC-a jer rizikuju da izgube novac ako BTC padne ispod određenog nivoa cene.

Rudari takođe treba da uzmu u obzir iznos nagrade za blok ili iznos BTC koji se daje rudarima za rudarenje jednog bloka na BTC blok lancu. Originalna nagrada za blok bitkoina iznosila je čak 50 BTC pre nego što je smanjena na trenutnih 6,5 BTC nakon tri istorijska prepolovljenja nagrade za blok.

Prepolovljenja bitkoina su glavni deo BTC protokola, sa ciljem da se smanji količina novih novčića koji ulaze u mrežu prepolovljavanjem nagrade za blok na svakih 210.000 blokova ili otprilike svake četiri godine.

Faktor 2: karakteristike hardvera za rudarenje bitkoina

Profitabilnost rudarenja bitkoina u velikoj meri zavisi od izbora uređaja za rudarenje BTC-a i srodnih karakteristika uključujući heš stopu, potrošnju energije i cenu.

Heš stopa je procesorska snaga rudara, merena u hešovima u sekundi (H/S). Veće stope heširanja uključuju prikaze u kilohešovima u sekundi (KH/S), gigahešovima u sekundi (GH/S), terahešovima u sekundi (TH/S), ekahash u sekundi (EH/S) i tako dalje.

Heš stopa rudara je brzina kojom on može da reši zagonetke kripto rudarenja da bi rudario Bitcoin. Što je veća brzina, više BTC se kopa u određenom vremenskom okviru. Pošto heš stopa BTC-a konstantno obara nove maksimume, proizvođači Bitcoin rudara redovno proizvode nove uređaje za rudarenje koji podržavaju veće heš stope, dok stariji rudari očigledno postaju zastareli tokom vremena.

Još jedna važna karakteristika uređaja za rudarenje BTC-a je potrošnja energije. Sa rastućim globalnim troškovima energije, sposobnost rudara da troši manje energije je od suštinskog značaja.

Cena stvarnih rudarskih uređaja je takođe važan trošak prilikom izračunavanja profitabilnosti rudarenja BTC-a. I GPU i ASIC rudari su ove godine pojeftinili na tržištu medveda, ali potpuno novi vodeći rudari i dalje koštaju više od 11.000 dolara u vreme pisanja.

Faktor 3: Teškoća rudarenja i heš stopa

Teškoća rudarenja bitkoina je mera koliko je teško rudariti BTC blok, sa većom poteškoćom koja zahteva dodatnu računarsku snagu za verifikaciju transakcija i rudarenje novih novčića.

Poteškoće sa mrežom su rasle 2022. godine, neprestano obarajući nove vrhunce svih vremena. Prilagođavanje poteškoća u rudarenju Bitcoin-a se dešava na svakih 2.016 blokova, ili otprilike svake dve nedelje, pošto je Bitcoin programiran da se samopodešava kako bi održao ciljno vreme bloka od 10 minuta.

Bitkoin heš stopa je još jedna fundamentalna metrika za procenu snage BTC mreže, jer veći hešrejt znači da je potrebno više računarske snage za verifikaciju i dodavanje transakcija u blockchain. Ovo takođe čini BTC sigurnijim jer bi bilo potrebno više rudara, kao i više energije i vremena za preuzimanje mreže.

Faktor 4: Troškovi električne energije

Cena električne energije je još jedan važan faktor prilikom izračunavanja profitabilnosti BTC rudarstva.

Rudari smatraju da su cene električne energije u različitim zemljama u skladu sa lokalnim propisima o rudarenju kriptovaluta. Pošto rudarske aktivnosti stavljaju dodatni stres na električnu mrežu, važno je još jednom proveriti lokalne zahteve i specifične cene energije za napajanje BTC rudara u ovoj ili onoj zemlji ili regionu.

Rudarstvo bitkoina može se pokretati iz mnogih izvora energije, kako obnovljivih poput vetra i sunca, tako i neobnovljivih izvora uključujući fosilna goriva poput uglja, nafte i prirodnog gasa. Usred porasta cena energije izazvanih nedavnim problemima u snabdevanju, rudari bi trebalo da obrate posebnu pažnju na moguće implikacije na prihod od rudarenja BTC-a kada koriste neobnovljivu energiju.

Faktor 5: Troškovi deljenja (tzv “pool”) ako nije solo rudarenje

Mnogi Bitcoin rudari više vole da se pridruže rudarskim bazenima umesto da rade kao pojedinačni rudari. To je način da kombinuju svoju računarsku snagu i povećaju šanse za brže pronalaženje bloka i rudarenje BTC-a.

Rudnici bi trebalo da budu svesni još jednog malog troška koji preuzimaju administratori bazena koji su postavili softver za ovu vrstu rudarenja. Naknada obično iznosi 1-3% individualne nagrade rudara, u zavisnosti od fonda.

Faktor 6: Ostali troškovi

Troškovi rudarenja bitkoina nisu isključivi za ASIC i GPU i mrežne indikatore. BTC rudarenje takođe može zahtevati neke dodatne investicije vezane za fizičku postavku rudarenja, uključujući objekte i imovinu koji se dobro uklapaju. Značajni troškovi mogu uključivati opremu za hlađenje ili poništavanje buke jer su neke rudarske mašine povezane sa ogromnom količinom toplote i zagađenja bukom.

Kalkulatori za rudarenje kriptovaluta

Jedan od najlakših načina za izračunavanje profitabilnosti rudarenja Bitcoin-a na osnovu svih navedenih faktora je korišćenje onlajn kalkulatora za rudarenje BTC-a.

Dizajniran da pojednostavi proces izračunavanja profitabilnosti rudarenja bitkoina, kalkulator za rudarenje BTC predviđa približni prihod od rudarenja na osnovu ulaznih podataka kao što su cena BTC-a, heš stopa, cena električne energije i drugi.

Uzmimo primer izračunavanja profitabilnosti rudarenja bitkoina sa potpuno novim Bitmain ASIC Antminer S19 Pro koristeći kalkulator za rudarenje BTC-a od provajdera podataka o tržištu kriptovaluta CriptoCompare.

Antminer S19 Pro ima maksimalnu hešrejt od 110TH/s i potrošnju energije od 3250V. Pretpostavimo da je naknada za bazen rudara 2% i da je rudar sa sedištem u Severnoj Dakoti, gde prosečna stambena stopa električne energije u 2022. iznosi otprilike 0,11 USD, u poređenju sa prosečnom nacionalnom cenom Sjedinjenih Država od otprilike 0,14 USD.

S obzirom na ove varijable, dnevni odnos profita iznosi 27%, sa mogućim profitom od rudarenja BTC-a koji iznosi 70 dolara mesečno, ili 840 dolara godišnje, prema CriptoCompare-u. Nasuprot tome, s obzirom na američku nacionalnu prosečnu cenu električne energije od 0,14 dolara, dnevni odnos profita iznosi 0% ili čak generiše gubitak sa trenutnom cenom BTC-a i drugim mrežnim indikatorima.

Izvor: CoinTelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter