POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Neizvesnost kursa FED-a, kriza evropskog gasa dominiraju tržištima valuta

Uz povećanje američke kamatne stope na ceni ove nedelje i sve veću neizvesnost u vezi sa pooštravanjem politike Fed-a, dolar je u utorak zadržao nedavne dvodecenijske vrhunce, dok je poslednje smanjenje isporuke gasa u Rusiji držalo evro pod pritiskom.

Federalne rezerve SAD počinju dvodnevni sastanak kasnije tokom dana i očekuje se da će povećati kamatnu stopu za 75 baznih poena. Ali mnogi trgovci se pitaju da li bi ga ublažavanje rasta moglo podstaći da skrene fokus sa inflacije i signalizira sporiji tempo povećanja stope.

Fjučers ugovori vezani za kamatnu stopu Fed-a pokazuju da su stope dostigle vrhunac u januaru 2023., mesec dana ranije od februarskog očitavanja koje su dali prošle nedelje, dok su dugoročni prinosi na trezorske obveznice pali za oko 80 baznih poena u odnosu na maksimume sredinom juna.

To je pomoglo da se dolar spusti za nekih 2,8% od 20-godišnjih maksimuma od 109,29 postignutih u odnosu na korpu valuta pre manje od dve nedelje.

Međutim, dok se očekivanja FED stope smanjuju, većina analitičara zadržava bikovski pogled na dolar, primećujući znake globalnog ekonomskog usporavanja. Takve strahove u ponedeljak je pojačalo upozorenje o profitu američkog trgovca Walmart (NYSE:WMT).

To je došlo nakon nekoliko otisaka podataka u SAD i Evropi koji su bili mekši nego što se očekivalo.

Frančesko Pesole, devizni strateg u ING banci, pripisao je gubitak zamaha dolara trgovcima koji su se povukli na preterano dugim pozicijama dolara.

„Ali ima manje prostora za povećanje cena u FED-u u poređenju sa ECB… Cene FED-a su manje-više u skladu sa tačkom i izgledima inflacije/rasta“, dodao je on, pozivajući se na grafikon koji beleži svaki Fed. projekcija kamatnih stopa službenika.

Evro je i dalje opkoljen neizvesnošću oko energetske bezbednosti Evrope, a Rusija je rekla da će dotok gasa u Nemačku preko gasovoda Severni tok 1 od srede pasti na 33 miliona kubnih metara dnevno (bpd). To je polovina trenutnog protoka, što je već samo 40% normalnog kapaciteta.

Reakcija jedinstvene valute na ovu vest je, međutim, do sada bila prigušena, iako to povećava rizik od racionalizacije goriva u Evropi i ekonomske recesije.

Pesole je rekao da je evro bio spreman za loše vesti na planu gasa, napominjući da „funkcija reakcije na dolazeće vesti nije tako oštra i neće izazvati istu vrstu volatilnosti kao pre mesec dana“.

Evro bi, međutim, mogao da oslabi ako tržišta aktivno počnu da cene nadolazeća povećanja kamatnih stopa od Evropske centralne banke – već su smanjila očekivanja za septembar, sada povećavajući cene za 39 baznih poena u poređenju sa 50 baznih poena prošle nedelje.

Cene roba podržavaju Australijski i Novozelandski dolar. AUS je dostigao jednomesečni maksimum od 0,6984 dolara pošto je ruda gvožđa dostigla vrhunac u dve nedelje i trgovci su čekali podatke o inflaciji koji bi mogli pokazati da potrošačke cene rastu za 6,2% na godišnjem nivou, najbrže u više od tri decenije.

“Možda će doći do malog porasta za Aus, u zavisnosti od podataka”, rekli su analitičari ANZ banke. „Povećanje od 50 baznih poena od (Reserve Bank of Australia) sledeće nedelje je sve samo ne unapred zaključen – glavni rizik je veće povećanje.

Na drugim mestima kriptovalute su vratile prošlonedeljne dobitke. Bitcoin je pao na 21.100 dolara, što je najniži nivo od 18. jula. Eter je takođe dostigao najniži sinus 18. jula na 1.421 dolara.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter