POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Nemačka maloprodaja ponovo opada jer tržište očekuje još povećanja ECB

Maloprodaja u najvećoj evropskoj ekonomiji ponovo je naglo pala u februaru, pošto je visoka inflacija primorala kupce da troše manje.

Prodaja je pala za 1,3% na mesečnom nivou, što je treći uzastopni mesečni pad, saopštila je u petak statistička agencija Destatis. Obim prodaje je takođe bio 1,6% ispod nivoa iz februara 2020. godine, uoči izbijanja pandemije COVID-19 u Evropi.

Prodaja hrane je porasla za 0,2%, što je i dalje niže za 7,6% u odnosu na isti period prošle godine, usled rasta cena namirnica od 22% u poslednjih 12 meseci. Prodaja neprehrambenih proizvoda opala je za 0,3% i 6,8% u odnosu na isti period prošle godine.

Brojke naglašavaju dilemu sa kojom se suočava Evropska centralna banka, nesposobna da pruži podršku posrnuloj ekonomiji dok se bori sa tvrdoglavo visokom inflacijom. Dok je glavna stopa inflacije (prema metodologiji EU) naglo pala na 7,8% sa 9,3% u martu u Nemačkoj, bazna inflacija je nastavila da se ubrzava, a cene usluga su porasle za 4,8% na godišnjem nivou, prema preliminarnim podacima objavljenim u četvrtak.

Taj trend se ponovio u petak, pri čemu je Francuska takođe pokazala značajan, ali ipak manji od očekivanog, pad naslovne inflacije na 6,6% sa 7,3% u februaru. Nasuprot tome, u Holandiji i Austriji cene su usporile više od očekivanog. 

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter