POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Nemačka u problemu. FED povećanje. Makron izgubio. Bitkoin odskočio – Šta pomera tržište

Dolar ostaje u ponudi nakon što zvaničnik Federalnih rezervi zagovara još jedno povećanje od 75 baznih poena u julu. Nemačka ponovo pokreće svoje elektrane na ugalj i uvodi šemu aukcije za smanjenje potrošnje gasa nakon što je Gasprom prošle nedelje smanjio snabdevanje za 60%. Emanuel Makron gubi parlamentarnu većinu u Francuskoj, dok Kina propušta priliku da olabavi monetarnu politiku. Bitkoin odskače nakon što je tokom vikenda pao ispod 18.000 dolara, ali se rasprodaja nafte nastavlja pošto strahovi od recesije susreću blago poboljšanje u izgledima ponude. Evo šta treba da znate na finansijskim tržištima u ponedeljak, 20. juna.

  1. Dolar ostaje u ponudi dok se Voler zalaže za još jedno povećanje od 75 baznih poena

Dolar je ostao blizu 19-godišnjeg maksimuma koji se desio prošle nedelje nakon što je zvaničnik Federalnih rezervi rekao da želi još jedno povećanje stope za 75 baznih poena na sastanku u julu.

Na drugom mestu, predsednica Fed-a Klivlenda Loreta Mester rekla je CBS-u da će biti potrebno dve godine da se inflacija svede na Fed-ov cilj od 2 odsto, i priznala da je odloženi odgovor Fed-a na pretnju povećao rizik od recesije u SAD.

brown coal 282960 1280
Nemačka u problemu. FED povećanje. Makron izgubio. Bitkoin odskočio - Šta pomera tržište 2
  1. Nemačka ponovo pokreće svoje termoelektrane na ugalj nakon prekida isporuke gasa

Nemačka je saopštila da će ponovo pokrenuti neke elektrane na ugalj kako bi garantovala sigurnost snabdevanja energijom, nakon što je Rusija prošle nedelje smanjila dotok gasa svom najvećem potrošaču za 60 odsto.

Ovaj potez preti da odloži spor napredak Nemačke ka postepenom izbacivanju uglja, što je dogovoreno kao deo koalicionog sporazuma aktuelne vlade. Međutim, to povećava šanse da zemlja napuni svoja skladišta gasa do početka zime. Gaspromovi (MOEX:GAZP) rezovi u snabdevanju naglo su zaustavili ono što je bio stalni porast ubrizgavanja u skladište poslednjih nedelja.

Vicekancelar i ministar ekonomije Robert Habek takođe je rekao da će od ovog leta uvesti sistem aukcija čiji je cilj smanjenje potrošnje gasa, ali je dao malo naznaka kako će to funkcionisati.
Referentne evropske cene gasa dostigle su novi tromesečni maksimum kao odgovor.

  1. Globalne akcije rastu dok se kineska centralna banka odupire iskušenju da smanji stope; Lagarde pod lupom

Pošto su američka tržišta zatvorena za praznik 10. juna, azijska i evropska tržišta su uglavnom porasla.

Kineska centralna banka je preko noći odbila priliku da smanji svoju osnovnu kamatnu stopu, signalizirajući da je i dalje više zabrinuta za sveukupne nivoe finansijske poluge u privredi nego za usporavanje potrošnje usled talasa COVID-a.

Evropska tržišta su, u međuvremenu, reagovala na vest da je francuski predsednik Emanuel Makron izgubio parlamentarnu većinu na izborima za Nacionalnu skupštinu tokom vikenda, pri čemu su ekstremna levica i desnica ostvarili dobitke na račun njegove centrističke frakcije. Francuske obveznice su imale lošiji rezultat u tihoj jutarnjoj sesiji za dug evrozone.

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard obraća se danas Evropskom parlamentu.

  1. Bitcoin odskače, ali DeFi mreže se i dalje bore

Bitkoin je odskočio, prekinuvši petodnevni niz gubitaka nakon što je tokom vikenda kratko pao ispod 20.000 dolara.

Do 06:30 ujutro po istočnom vremenu, Bitkoin se trgovao na 21,200 dolara, što je povećanje od 3,0%. Međutim, u subotu je pao ispod 18.000 dolara, pao je prvi put ispod vrha svog prethodnog ciklusa 2018.

Međutim, pritisak na manje likvidne kripto mreže je nastavio da stvara probleme. Celsius Netvork, jedan od nekolicine zajmodavaca koji su suspendovali povlačenja prošle nedelje, rekao je da će mu trebati više vremena da ih nastavi, dok je DeFi platforma Bancor suspendovala svoj takozvani mehanizam „zaštite od nestalnih gubitaka“ manje od mesec dana nakon što ga je pokrenula.

Solend, mreža koja radi na blokčejnu Solana, rekla je da je preuzela veliku poziciju koju vodi jedan učesnik kako bi smanjila svoj sistemski rizik.

  1. Prodaja nafte se usporava

Cene sirove nafte produžile su pad, iako je tempo prodaje usporio pad u petak koji je bio vođen strahom od recesije.

Fjučersi američke sirove nafte pali su za 0,4% na 107,53 dolara po barelu, dok je Brent pao za 0,8% na 112,20 dolara po barelu.

Libija uspela da povrati svoju proizvodnju na 800.000 barela dnevno pošto je talas protesta i poremećaja u izvoznim objektima jenjavao. Izgledi za povećanje ponude u SAD takođe nastavljaju da se poboljšavaju.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter