POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Nemačkoj privredi preti pad u 2023.?

Nemačke industrijske porudžbine su porasle više nego što se očekivalo u maju zbog velikih narudžbina brodova, svemirskih letelica i vojnih vozila. Međutim, analitičari kažu da se sektor i dalje suočava sa ozbiljnim pritiskom, osim u slučaju izuzetnih kupovina.

Priliv narudžbina je porastao za 6,4% u odnosu na prethodni mesec, saopštila je savezna statistička kancelarija u četvrtak. Anketa Reutersa među analitičarima ukazala je na porast od 1,2%.

Proizvodnja drugih transportnih sredstava, uključujući brodove, železnička vozila, vazduhoplove i svemirske letelice, kao i vojna vozila, povećana je za 137,1%.

Oštar porast u ovoj oblasti, koji je doveo do rasta glavnog indeksa, rezultat je velikih narudžbina, saopštila je statistička kancelarija.

Ako se izuzmu ovi izuzetno volatilni elementi, porast glavne cifre je samo 2,4%, umesto 6,4%, rekao je Ralph Solveen, glavni ekonomista u Commerzbank.

Podatak za april je revidiran na porast od 0,2% umesto pada od 0,4% u odnosu na prethodni mesec.

Uprkos pozitivnim podacima u maju i aprilu, poređenje tromesečnog perioda od marta do maja sa prethodna tri meseca pokazuje da su nove narudžbine bile 6,1% niže, što ukazuje na usporavanje tražnje.

“Iako je cifra za maj nešto poboljšala sliku, trend i dalje jasno ukazuje na pad”, rekao je Solveen.

Porudžbine su manje za 4,3% u poređenju sa majem 2022.

“Nove porudžbine su životna snaga izvozno orijentisane nemačke ekonomije”, rekao je Thomas Gitzel, glavni ekonomista u VP Bank Group, dodajući da situacija i dalje ostaje kritična.

Budući da se gotovo nijedna druga zemlja u Evropi toliko ne oslanja na sektor proizvodnje, nije iznenađujuće što je Nemačka na dnu lestvice rasta, rekao je Gitzel, koji očekuje da će ekonomija u celini pokazati pad u 2023. godini.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter