POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Nestle podbacio sa profitom u 2022. godini

Nestle je izvestio da je neto profit tokom cele 2022. godine bio slabiji od očekivanog, uprkos tome što je najveća svetska grupa za hranu prenela veće troškove sirovina povećanjem cena za kupce.

Proizvođač čokoladice KitKat i instant kafe Nescafe rekao je da je njegov neto profit pao na 9,3 milijarde švajcarskih franaka (10,08 milijardi dolara), što je ispod prognoze analitičara od 11,6 milijardi franaka.

Neto profit je pao sa 16,9 milijardi franaka godinu dana ranije kada je kompanija ostvarila veliki dobitak prodajom dela svog udela u L’Orealu i pošto su marže blago pale tokom godine.

Prodaja je porasla na 94,4 milijarde franaka, što je ispod konsenzusa analitičara od 95,02 milijarde franaka, uprkos povećanju cena tokom godine.

Industrija pakovane robe podigla je cene kako bi se izborila sa rastućim troškovima svega, od kakaoa i suncokretovog ulja do pšenice.

Industrija se već borila sa problemima u lancu snabdevanja iz ere COVID-a i troškovima sirovina kada je Rusija napala Ukrajinu, dodatno povećavši cene energije i drugih roba.

Nestle je saopštio da je njegov organski rast dostigao 8,3%, što je slabije od očekivanih 8,6%. Nestle je ciljao organski rast od 8% za godinu.

Cene su bile daleko najveća komponenta organskog rasta i porasle su za 8,2%. Nasuprot tome, obim je povećan samo za 0,1% tokom prošle godine.

Izvršni direktor Mark Šnajder je priznao teško okruženje za potrošače.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter