POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Neto prihod Saudi Aramco u trećem kvartalu skočio je za 39% zbog viših cena sirove nafte

Državni proizvođač nafte u Saudijskoj Arabiji, Saudi Aramco, u utorak je zabeležio skok od 39% u svom neto prihodu u trećem kvartalu koji je nadmašio predviđanja analitičara, podstaknut višim cenama sirove nafte i prodatim količinama.

Neto prihod kompanije Aramco porastao je na 42,4 milijarde dolara za tri meseca do 30. septembra sa 30,4 milijarde dolara godinu dana ranije, navodi se u regulatornom podnesku. To je bilo nešto iznad srednje prognoze neto profita od 41,7 milijardi dolara od strane 16 analitičara.

„Snažna Aramco-ova zarada i rekordni slobodni novčani tok u trećem tromesečju jačaju našu dokazanu sposobnost da generišemo značajnu vrednost kroz našu proizvodnju sa niskim troškovima, nižim intenzitetom ugljenika i strateški integrisanim uzvodnim i nizvodnim poslovima“, rekao je izvršni direktor Amin Nasser.

Slobodan novčani tok kompanije porastao je na 45 milijardi dolara sa 28,7 milijardi dolara godišnje. Objavila je dividendu od 18,8 milijardi dolara u trećem kvartalu, ispunjavajući sopstveni cilj, koji će biti isplaćen u četvrtom kvartalu.

Aramco se pridružuje naftnim kompanijama Exxon Mobil Corp i Chevron koje su prijavile snažne ili rekordne rezultate poslednjih nedelja, imajući koristi od porasta cena sirove nafte i prirodnog gasa koje su podstakle inflaciju širom sveta i dovele do novih poziva na dodatno oporezivanje sektora.

„Dok su globalne cene sirove nafte tokom ovog perioda bile pod uticajem kontinuirane ekonomske neizvesnosti, naš dugoročni stav je da će potražnja za naftom nastaviti da raste do kraja decenije s obzirom na svetsku potrebu za pristupačnijom i pouzdanijom energijom“, rekao je Naser.

Aramco je prijavio neto prihod, iako je bio veći u odnosu na prethodnu godinu, bio je nešto niži u poređenju sa rekordnim drugim kvartalom.

Neto prihod je takođe delimično nadoknađen povećanjem tantijema za proizvodnju koje se uglavnom mogu pripisati višoj prosečnoj efektivnoj stopi tantijema, koja je rezultat viših cena sirove nafte i većeg obima prodaje.

Autorski honorari i drugi porezi su se više nego udvostručili u odnosu na prethodnu godinu u trećem kvartalu na 24,3 milijarde dolara, sa 10,48 milijardi dolara prošle godine.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter