POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Nike postigao rast prodaje obuće, ali višak zaliha odeće i dalje predstavlja pritisak

Nike je u utorak povećao svoje prognoze prihoda za celu godinu nakon što je objavio kvartalne rezultate koji su nadmašili procene, ali je upozorio na pritiske na marže jer nastavlja da se oslobađa viška zaliha kroz velike popuste.

Kompanija je videla snažnu potražnju za svojim patikama, uključujući klasične stilove kao što je Jordan Retro i novije lansiranje franšize kao što je LeBron 20, što je pomoglo da raste njen tržišni udeo.

Nike je saopštio da je zaliha odeće pala u trećem kvartalu i očekuje da će fiskalnu 2023. završiti sa „zdravim“ nivoima zaliha.

Rival Adidas i dalje se bori sa razlazom sa reperom Kanje Vestom, a očekuje se da će nemačka kompanija ove godine zabeležiti prvi godišnji gubitak u poslednje tri decenije.

Akcije Nike-a pale su za 2% u produženom trgovanju u utorak nakon što je kompanija saopštila da očekuje pad bruto marže za 2023. za oko 250 baznih poena, na donjem kraju svog prethodnog opsega prognoze.

Marže kompanije ostaju pod pritiskom snažnog američkog dolara, viših troškova transporta i napora kompanije Nike da ponudi veće popuste u pokušaju da se oslobodi viška zaliha, rekao je glavni finansijski direktor Metju Frend.

Nike je u mnogo boljoj poziciji sa zalihama nego što je bio u proteklih šest meseci, rekla je Džesika Ramirez, viši analitičar u Jane Hali and Associates.

Prodaja u Kini pala je za oko 8% čak i kada je ta zemlja ublažila ograničenja u vezi sa pandemijom, što će, kako se očekuje, biti od koristi kompaniji u bliskoj budućnosti.

Nike-ov oporavak u Kini izgleda mnogo bolje od Adidasa koji se “raspada” u zemlji, rekao je analitičar Morningstar-a Dejvid Švarc.

Nike sada očekuje da će se prijavljeni prihodi za celu godinu povećati u visokom jednocifrenom opsegu, u poređenju sa njegovom prethodnom prognozom rasta u srednjim jednocifrenim brojevima.

U četvrtom tromesečju, kompanija očekuje stalan do nisko jednocifreni rast prihoda, u poređenju sa procenama rasta od 2,42%, prema podacima IBES-a iz Refinitiva.

Nike je u trećem kvartalu ostvario prihod od 12,39 milijardi dolara, nadmašujući procene od 11,47 milijardi dolara i prijavio profit od 79 centi po akciji iznad procene od 55 centi.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter