POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Nikkei se zatvorio iznad 33.000 prvi put u 33 godine

Japanski referentni indeks Nikkei skočio je u utorak, zatvorivši se preko 33.000 po prvi put u 33 godine, vođen tehnološkim akcijama.

SoftBank Group Corp je skočila 5,25% nakon vesti da bi se mogla udružiti sa ChatGPT operaterom OpenAI u poduhvatu veštačke inteligencije. Takođe, poluprovodnička jedinica kompanije, Arm, u pregovorima je o investicijama sa Intel Corp

Proizvođač opreme za testiranje čipova Advantest Corp skočio je za 4,79%.

Akcije Toyota Motor Corp skočile su za 4,99% nakon što je proizvođač automobila najavio planove da plasira automobile na tržište elektronskih vozila (EV) sledeće generacije od 2026.

Nikkei je porastao treću uzastopnu sesiju, dodavši 1,8% na 33,018,65, zatvorivši se iznad ovog ključnog psihološkog nivoa po prvi put od jula 1990. 

Akcije na globalnom nivou takođe su porasle u ponedeljak.

Toyota EV strategija „bila je dobro prihvaćena na tržištu, uz jako američko tržište prethodnog dana, I zato daanas imamo rastuće tržište I u Aziji“, rekao je strateg Kendži Abe.

Uz očekivanja mekog sletanja u SAD i popuštanja Fed-a kasnije tokom godine, „ovaj rast tržišta će se verovatno nastaviti za sada“, dodao je on.

Među Nikkei komponentama, 170 kompanija je napredovalo, dok su 54 u padu. 

Sektor automobila je porastao za 3,4% i postao najbolji među 33 podindeksa industrije na Tokijskoj berzi. Najveći gubitnik je bila korpa proizvođača papira, koja je pala za 1,05%.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter