POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Nissan će investirati 1,4 milijarde dolara kako bi izgradio dva nova modela električnih vozila u Velikoj Britaniji

Nissan je saopštio u petak da će investirati 1,12 milijardi funti (1,4 milijarde dolara) kako bi izgradio električne verzije dva popularna modela krosover vozila u svojoj fabrici u Velikoj Britaniji, što predstavlja novi podsticaj za britansku auto industriju usred prelaska na električna vozila.

Japanski proizvođač automobila je saopštio da će planovi za električne verzije modela Qashqai i Juke – koji se trenutno proizvode u fabrici u Sunderlandu – zahtevati investiciju do 2 milijarde funti u treću fabriku baterija u Velikoj Britaniji i infrastrukturne projekte.

Nissan nije pružio dodatne detalje o tim investicijama.

Treći najveći japanski proizvođač automobila je naveo da će imena novih modela električnih vozila i vreme početka proizvodnje objaviti u kasnijem terminu.

“S električnim verzijama naših osnovnih evropskih modela na putu, ubrzavamo prema novoj eri za Nissan”, izjavio je izvršni direktor Makoto Uchida.

Nissan već godinama proizvodi svoj električni model Leaf u Sunderlandu i nastaviće to činiti.

Proizvođač automobila je takođe najavio investiciju od 1,4 milijarde dolara 2021. godine kako bi izgradio drugu fabriku baterija od 9 gigavat-sati (GWh) u Sunderlandu sa kineskim partnerom Envision AESC. Nissan već poseduje jednu malu fabriku baterija u Velikoj Britaniji koja snabdeva model Leaf.

Britanski premijer Rishi Sunak izjavio je da je investicija “masivan izraz poverenja u britansku autoindustriju”.

“Napraviti Veliku Britaniju najboljim mestom za poslovanje ključno je za naš ekonomski plan”, dodao je.

Nissan planira da do 2030. godine u Evropi ponudi samo potpuno električne automobile.

Ranije ove godine, Nissan je povećao ciljeve za modele električnih vozila kako bi sustigao konkurenciju koju predvode novajlije poput Tesle, navodeći da će lansirati 19 novih modela električnih vozila do 2030. godine.

Ova najava proizvodnje električnih vozila od strane Nissana dolazi samo nekoliko meseci nakon što je indijski Tata Motors najavio investiciju od 4 milijarde funti u fabriku baterija za električna vozila u Velikoj Britaniji kako bi snabdevao svoje fabrike Jaguar Land Rover-a.

Stručnjaci u industriji su opisali fabriku baterija TATE kao dobar napredak, ali tvrde da Velika Britanija treba mnogo više kapaciteta za proizvodnju baterija za električna vozila kako bi održala održivu i rastuću autoindustriju.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter