POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Nissan će lansirati 30 novih modela do 2027. godine, povećavajući globalne prodajne obime

Nissan Motor je saopštio u ponedeljak da će lansirati 30 novih modela u naredne tri godine i cilj mu je da poveća globalnu prodaju za 1 milion vozila, dok istovremeno smanjuje troškove kako bi poboljšao profitabilnost. Najavivši ažuriranje svojeg poslovnog plana srednjoročnog roka, treći najveći japanski proizvođač automobila po prodaji rekao je da će ciljati operativnu maržu profita od preko 6% do kraja finansijske godine do marta 2027. godine i ukupne povrate za akcionare od više od 30%.

Nissan je bio pionir u električnim vozilima sa svojim potpuno električnim Leaf modelom, ali su njegovi napori u vezi sa EV-ovima zasenjeni konkurencijom poput američkog rivala Tesle i kineskog lidera BYD-a, uključujući i na najvećem svetskom tržištu automobila, Kini. Nissan očekuje da će potpuno baterijski pogonjena vozila činiti oko petine njegove globalne prodaje do tada, dok će ona koja koriste njegov hibridni sistem pogona činiti još petinu, dok će ona sa samo unutrašnjim sagorevanjem činiti preostalih 60%.

Japanski proizvođač automobila sada cilja da elektrifikovana vozila, uključujući hibride, čine 60% globalne prodaje do kraja decenije, što je povećanje sa cilja od 55% koji je objavljen u februaru 2023. godine.

Nissan planira da smanji troškove sledeće generacije EV-ova za 30% kako bi ih do 2030. godine učinio konkurentnim u odnosu na modele sa unutrašnjim sagorevanjem.

U SAD-u i Kanadi, Nissan očekuje lansiranje sedam novih modela i redizajniranje 78% svoje linije putničkih vozila za Nissan brend, kao i lansiranje e-power i plug-in hibridnih modela.

Takođe planira da izbaci osam novih energetski efikasnih vozila na kineskom tržištu, od kojih će četiri biti modeli Nissan brenda, i šest novih modela u Evropi.

Takođe planira da do kraja finansijske godine do marta 2029. godine izbaci novi električni SUV sa tri reda sedišta koji će imati smanjenje vreme brzog punjenja za 50% i povećanje gustine energije za 50% u poređenju sa Ariya modelom.

Nissan će istražiti nove partnerske odnose u SAD-u i Japanu i nastaviće da koristi svoje dugogodišnje savezništvo sa Renaultom i Mitsubishi Motorsom u Evropi i drugim regionima poput Indije i Latinske Amerike.

Izvori su ovog meseca rekli da je Nissan u završnoj fazi pregovora o ulaganju u proizvođača EV-a Fisker kako bi mogao da koristi njegovu platformu kamiona.

Cilj Nissan-a da poveća godišnju prodaju i poveća operativnu maržu profita postaviće osnove za kasniju fazu njegovog plana usmerenu na prelazak na EV-ove i ostvarivanje dugoročnog profitabilnog rasta.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter